Zdravotnická zařízení si musejí vzít na výplaty úvěr

28. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mnohá zdravotnická zařízení si už zřejmě budou muset vzít úvěr, aby mohla vyplatit svým zaměstnancům mzdu. "Jsme nuceni si vzít úvěr u banky, za což samozřejmě budeme platit procenta," uvedl primář jablonecké LDN Vladimír Poupa...


Tanvald/Jablonec - Mnohá zdravotnická zařízení si už zřejmě budou muset vzít úvěr, aby mohla vyplatit svým zaměstnancům mzdu. „Budeme si muset vzít úvěr u Komerční banky, za což samozřejmě budeme platit procenta,“ uvedl primář jablonecké léčebny dlouhodobě nemocných Vladimír Poupa.

Ještě minulý měsíc měla léčebna kam sáhnout. Na pokrytí mezd zaměstnanců použila peníze z vlastního darovacího účtu, na nějž sponzoři posílají dary.

„Tento účet však není určen na úhradu provozních nákladů, ale na zlepšení péče našich pacientů. Ty peníze jsme samozřejmě museli zase na účet vrátit,“ vysvětlil primář.

Vzhledem k tomu, že léčebna si již objednala některé věci, které zaplatí z darovacího účtu, nemůže z něj peníze použít na výplaty.

Potíže s výplatami způsobují opožděné platby zdravotní pojišťovny. „Pojišťovna je v tom ale nevinně. Také nemá peníze, protože jí zase dluží ohromné částky plátci zdravotního pojištění. A stát není schopen zajistit, aby plátci peníze pojišťovně zaplatili,“ doplnil primář.

Například jablonecká pobočka ještě zhruba před měsícem evidovala na dvě stě neplatičů, kteří jí dlužili více než tři sta tisíc korun. Podle velmi hrubých odhadů jí všichni neplatiči dlužili celkem okolo sta milionů korun.

Poupa o situaci informoval krajský úřad. Na výplaty zdravotnickým zařízením by měla poskytnout překlenovací úvěr Komerční banka. „Bude poměrně výhodný,“ doplnil primář.

Netroufne si již ovšem odhadnout, jak dlouho si nemocnice budou muset brát na výplaty svých zaměstnanců úvěry. „Tato krize bude trvat do té doby, než v tom stát udělá pořádek,“ vysvětlil.

Podle něho by se nemocnice mohly dostat dokonce do takové situace, kdy nebudou moci zaplatit za dodávku elektrické energie, plynu nebo tepla. Své dluhy by pak přenesly na dodavatele těchto energií. „Takhle to ovšem nejde,“ dodal primář.

VILÉM JANOUŠ, Deník Jablonecka, 28.08.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?