Zdravotnictví musí šetřit, říká zpráva Světové banky

20. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické dluhy není možné řešit zvyšováním příjmů. Česká republika musí najít cestu, jak šetřit. Hlavní sdělení jarní mise sepsal pětičlenný tým Světové banky už v červnu. Osmistránková zpráva ovšem nebyla oficiálně zveřejněna dodnes. Ministryně Emmerová v zásadě souhlasí s návrhy, které doporučují obecnou změnu celého systému...


Delší perspektivy jsou méně konfliktní už z toho důvodu, že experti Světové banky doporučují rozsáhlou debatu celé zdravotnické veřejnosti, jejíž výsledky by vláda publikovala v Bílé knize.

Diskuse by především měla nově definovat rozsah služeb, které jsou placeny zdravotním pojištěním.

Vedle toho je možné zavést připojištění na dodatečné služby, poskytované soukromými společnostmi - například na kosmetické operace, běžnou stomatologickou péči nebo umělé oplodnění. Češi musí podle expertů řešit otázku, jak přebudovat síť zdravotnických zařízení.

Měli by uvážit, jestli dají možnost pojišťovnám vypovědět zdravotníkům smlouvy a platit nemocnicím podle diagnóz.

Ministerstvo zdravotnictví by mělo připravit model, kolik nemocnic různého typu Češi potřebují a uvažovat o tom, jak se dá několik nemocnic sloučit pod jednou střechou.

„Jsou to krásně věci, ale předem není jisté, jak by fungovaly u nás,“ hodnotí návrhy poradce ministryně Milan Šilhán. Emmerová zato rezolutně odmítá krátkodobé zásahy, které by měly rychle stabilizovat zdravotnické finance.

„Je možné seriózně zvážit mírnou spoluúčast pacientů,“ radí experti. „K tomu nepřikročíme dříve, dokud nezjistíme, jaké jsou rezervy systému,“ oponuje Emmerová.

Šilhán podobně reaguje na další návrhy. Experti navrhují, aby pojišťovny méně platily lázním, aby se léčení úrazů při automobilových nehodách hradilo z pojištění aut, aby pojišťovny nemusely hradit léky, které jsou zároveň ve volném prodeji.

Podle Šilhana na taková opatření není do voleb čas.

Petr Holub, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?