Zdravotnictví plánuje investovat do sedmi nemocnic 10 mld. Kč

4. 8. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes deset miliard korun chce ministerstvo zdravotnictví investovat do roku 2020 do sedmi státních nemocnic, informoval dnes zdravotnickydenik.cz. Mluvčí ministerstva Jan Štoll ČTK řekl, že jde o pracovní materiál, který je nyní připomínkován a může se zásadně měnit. Proto nebude ministerstvo zatím potvrzovat ani upřesňovat jednotlivé detaily.


„Investice plánujeme do budov tak, abychom zlepšili zdravotní péči pacientům. Některé starší budovy už nevyhovují a jsou ve velmi špatném technickém stavu,“ upřesnil.
Uskutečnění plánu strategických investic závisí na možnostech státního rozpočtu. V některých případech plán počítá s prodejem budov a nemovitostí za celkem dvě miliardy korun, řekl ČTK šéfredaktor webu Tomáš Cikrt.

Investice mají směřovat do fakultních nemocnic (FN) v Brně, Olomouci, Plzni, Hradci Králové a v Praze do Všeobecné fakultní nemocnice, Thomayerovy nemocnice a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
Nemocnice řízené ministerstvem žádaly na investice 23 miliard korun. Podle výhledu by na financování reprodukce majetku v letech 2015 až 2020 mělo být ze státního rozpočtu k dispozici jen 4,5 miliardy korun.

Ministerstvo schválilo investice za 10,3 miliardy s podmínkou, že téměř tři miliardy zaplatí nemocnice formou spoluúčasti a další dvě miliardy se do státního rozpočtu vrátí z prodeje nepotřebného majetku. Čistý dopad na státní rozpočet bude něco málo přes pět miliard, uvedl web.
Fakultní nemocnice Brno má náklady vyčísleny na 1,95 miliardy korun. Půjde o výstavbu gynekologicko-porodnické kliniky a přesun poloviny klinik z nevyhovujících prostor. Areál na Obilním trhu má být prodán za 700 milionů korun.

Fakultní nemocnice Olomouc předpokládá náklady 1,5 miliardy korun, z toho 1,1 miliardy na stavební část a 0,4 miliardy na přístroje. Rekonstruována a dostavěna má být hlavní budova Františka Josefa.

Fakultní nemocnice Plzeň má plánuje náklady 1,5 miliardy korun, z toho 1,25 miliardy na stavební část a 0,25 miliardy na přístroje. Vystavěn má být nový pavilon chirurgických oborů v Lochotíně, kam se přesunou kliniky z areálu na Borech. Tamní budovy a pozemky mají být prodány za 850 milionů korun.

Fakultní nemocnice Hradec Králové má náklady vyčísleny na dvě miliardy korun. Rekonstruován a dostavěn má být Bedrnův pavilon, kde se soustředí chirurgické obory. Vybudován bude také hybridní operační sál.

Všeobecná fakultní nemocnice předpokládá náklady 1,53 miliardy korun. Vzniknout má nový sdružený laboratorní a provozní pavilon. V plánu je prodej uvolněných nemovitostí s odhadní cenou 425 milionů korun.

Thomayerova nemocnice stanovila náklady na 0,8 miliardy korun, z toho 0,675 miliardy na stavební část a 0,125 miliardy na přístroje. Vybudován má být centrální urgentní příjem pro 180 až 250 akutních pacientů denně.

IKEM má vyčísleny náklady na 0,75 miliardy korun, výhradně na stavební část. Dostavěny mají být dva pavilony G1 a G2 integrované do jedné budovy, vybudován má být plnohodnotný urgentní příjem. Vzniknout mají metabolická i transplantační jednotka intenzivní péče či oddělení buněčné terapie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?