Zdravotnictví se dočká reformy, mohou ji narušit odchody lékařů

28. 12. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví se v roce 2011 možná dočká prvních reformních kroků, pokud však tisíce nespokojených lékařů odejdou z nemocnic, nebude je mít ministr Leoš Heger (TOP 09) s kým provádět. Péče v krajích se může zhroutit. Na druhé straně odchody lékařů by umožnily zrušit nadbytečná nemocniční oddělení a přeměnit zařízení akutní péče na léčebny.


Pacienti nevědí, co je čeká. Finanční nároky na ně letos stouply; kraje už neplatí regulační poplatky, narostly doplatky za léky i ceny léků ve volném prodeji. Další útok na peněženky přinese reforma, zvýší poplatek za den v nemocnici z 60 korun na 100 a umožní legální připlácení na nadstandardní péči.
Zdravotnické reformy jsou částí vládního národního plánu reforem, který má být hotov do března. Heger chce novelou zrušit zákaz připlácení. Pacienti by si už příští rok mohli připlatit na materiál, třeba endoprotézu, a v roce 2012 i na lepší péči.

Heger se domluvil s krajskými hejtmany a pojišťovnami na spolupráci při úpravách nemocniční sítě v krajích, k tomu změnu zákona nepotřebuje. Reformní práce budou pokračovat přípravou zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Heger dá k diskusi normy připravené jeho předchůdcem Tomášem Julínkem (ODS). Chce využít všeho, na čem se shodnou zdravotníci. Pro příští rok vydal úhradovou vyhlášku, která poprvé za dvacet let snižuje platby lékařům a nemocnicím za léčení.

Poprvé za dvacet let ale mohou politici využít toho, že lékaři, kteří dosud hájili dílčí zájmy svých odborností, se shodli na nutnosti reforem. Odboráři účast podmínili růstem platů lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. V nátlaku na politiky jim pomáhá profesionální agentura.
Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) v březnu spustil kampaň Děkujeme, odcházíme. Lékaři prý nebudou čekat na zvýšení platů až po reformě a začali podávat výpovědi. Nyní mají zhruba 50.000 korun za práci se službami a přesčasy, chtějí kolem 70.000 za běžnou pracovní dobu.

V reakci na výzvu odborů slíbila tehdejší ministryně Dana Jurásková změny, které povedou k lepším platům. Připravila vzdělávací novely. Heger změny chystá s platností od ledna 2011. Vedení resortu převzal v půli července. Jako osvědčený dlouholetý bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice a muž kompromisu se zdál být nejlepší pro zklidnění rozbouřené lékařské obce. Má však svázané ruce, protože vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných šetří. Odmítla i zvýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, které by přineslo miliardy na lékařské platy.

Přesto listopadový sjezd České lékařské komory Hegera podpořil. V té době se spekulovalo, že ho nahradí stranický kolega, ministr práce Jaromír Drábek, který prosadil pokles peněz na platy o deset procent, což postihne i zdravotníky. Nic na tom nezměnila prosincová demonstrace ani omezení péče na akutní v některých nemocnicích na jeden den. V podzimní fázi kampaně Děkujeme, odcházíme objela černobílá sanita většinu nemocnic. Připravenost k výpovědi podepsalo 4200 lékařů, dosud ji podalo 3800, hlavně z klíčových oborů jako anesteziologie či chirurgie. Bez nich nemocnice nemohou operovat.

Vláda na tlak odborů nereagovala. Heger vyzval lékaře, ať výpovědi odloží. Chce čas na reformy, aby přesměroval peníze do platů. Ministr hodlá ušetřit za předražené léky a přístroje. Očekává, že zdravotní pojišťovny dají smlouvy jen na potřebnou péči. Zdravotnická zařízení dostanou o dvě procenta méně peněz než dosud. Nemocnice mohou vykázat méně péče až o šest procent, dostanou plnou platbu. Tím pokryjí růst nákladů a udrží platy.

Rezervy na kontech zdravotních pojišťoven se letos výrazně ztenčily, příští rok se vyčerpají. Výběr pojistného však je letos mírně vyšší, než pojišťovny očekávaly, a trend by měl pokračovat i příští rok, a tak peníze na úhradu péče budou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?