Zdravotnictví se nezeptalo, koho dotovat, zlobí se ČLK

21. 1. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 28 tisíc korun posílá stát nemocnicím na jedno pracovní místo. Důvodem je podpora mladých lékařů při rozjezdu jejich odborné kariéry a také pomoc nemocnicím. Lékaři se nyní zlobí, že ministerstvo zdravotnictví se nezeptalo, kolik míst a v jaké výši by letos mělo v jednotlivých specializacích dotovat.


Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek Právu řekl, že ministerstvo porušilo zákon, když nespolupracovalo s touto stavovskou organizací. Mluvčí zdravotnictví Vlastimil Sršeň to popřel.

Podpora státu pro zaměstnavatele, nejčastěji fakultní nemocnice, na specializační přípravu lékaře před atestací dosahuje 346 miliónů korun. Menší nemocnice naopak dotovaná místa často nemají.

Sršeň Právu řekl, že návrh rezidenčních míst zaslalo ministerstvo komoře 21. prosince. „Stejně tak jej obdržely i další odborné instituce uvedené v zákoně. Žádné konkrétní připomínky jsme od ČLK neobdrželi,“ uvedl.

Kubek však tvrdí: „Ministerstvo porušilo zákon, ČLK nebyla k žádnému jednání ani spolupráci ministerstvem přizvána.“

„Je to otrokářské“

Kubek svá slova dokládá korespondencí. Právu poskytl dopis adresovaný ministryni Daně Juráskové z 22. prosince. Už v něm upozornil, že její úřad bez vědomí ČLK stanovil počet rezidenčních míst.

Reaguje v něm na dopis příslušné ředitelky ministerstva z 21. prosince.

„V posledním období jde o opakované hrubé porušení zákona ze strany ministerstva,“ píše Kubek ministryni s tím, že nebudeli zjednána náprava, obrátí se na předsedu vlády.

Kubek současný systém rovněž kritizuje. Začínající doktoři, kteří na rezidenční místa nastoupí, pracují prý třeba jen na 0,1 úvazku.

„Nemocnice na ně dostanou peníze na postgraduální vzdělávání od státu a ještě získají levnou pracovní sílu. Absolventi tam totiž běžně odpracují celou pracovní dobu, ale vydělají si s ohledem k minimálnímu úvazku třeba jen sedm tisíc. Je to otrokářské,“ kritizuje.

Ministerstvo vypsalo 784 rezidenčních míst, nejvíce, 120, pro všeobecné praktické lékařství, 91 pro chirurgii a vnitřní lékařství a 66 pro gynekologii a porodnictví. Měsíční příspěvek je od 4167 korun pro vnitřní lékařství do 28 056 Kč pro všeobecné praktické lékařství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?