Zdravotnictví uchovává citlivé údaje o pacientech bez jejich souhlasu

25. 9. 2008 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kritizuje ministerstvo zdravotnictví (MZ). Vadí mu skutečnost, že ministerstvo uchovává citlivé údaje o zdravotním stavu pacientů. Hlavní problém je prý v tom, že se tak děje bez jejich souhlasu...


Ministerstvo navíc připravuje zdravotnickou reformu, jejíž součástí by měl být i takzvaný Národní zdravotnický informační systém. Ten by měl kromě zdravotního stavu pacienta uchovávat i jeho jméno a rodné číslo. Podle ředitele úřadu Igora Němce by šlo o prolomení lékařského tajemství.

„Dosud také není jasné, kdo by měl k údajům přístup. Dokonce se uvažuje, že by tyto registry s citlivými údaji mohly být předávány nějakým soukromým subjektům, aby je vedly,“ uvedl Němec.

Takovýchto registrů prý MZ vede už nyní celou řadu. „Stát požaduje po občanech, aby odevzdávali jména a rodná čísla. Na to podle nás nemá právo. Připravované registry jsou také v rozporu s praxí v jiných státech EU,“ prohlásil Němec a postěžoval si, že většinu připomínek zatím MZ neakceptovalo.

Kromě problémů na MZ, jehož stanovisko se nám nepodařilo získat, se ochránci dat ve zvýšené míře museli zabývat připomínkami k vládním návrhům zákonů týkajících se e-governmentu, konkrétně pak k připravovanému zákonu o základních registrech.

Zákon, který ve středu poslanci nechali projít prvním čtení, by měl umožnit sdílení osobních údajů mezi úřady. „Dokud ale nebude existovat model, jakým způsobem bude tento informační systém fungovat, nejsme schopni se k zákonu vyjádřit,“ vysvětlil Němec.

Úřad včera rozhodl, že operátor TMobile neporušil zákon, když poskytl osobní údaje svých zákazníků Komerční bance. Bance dal jak telefonní čísla, tak i údaje o věku. Ta lidem pak nabízela své služby, například kreditní karty.

Jiří Korbel, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?