Zdravotníků je v Třebíči stále málo

20. 5. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy se zajištěním počtu a odpovídající struktury zdravotnického personálu se projevují i v Třebíči. Nemocnice hledá 7 lékařů, problémem je hlavně urgentní medicína. Potřeba by také bylo 9 sester. Kvůli potížím s obsazením některých profesí přidal kraj zaměstnancům nemocnic na výplatách...


„Momentálně máme problémy s počtem lékařů na anesteziologicko - resuscitačním oddělení,“ popsala situaci Eva Tomášová, ekonomický náměstek třebíčské nemocnice.

Pro ARO hledá třebíčská nemocnice dva lékaře. Se specializací na neurologii by byl potřeba jeden, na radiologii a zobrazovací metody jeden, na pediatrii a neonatologii také jeden. Pro interní obory by se v třebíčské nemocnici našla práce hned pro dva lékaře - po jednom by mohli nastoupit na endokrinologii a diabetologii.

Pět děvčat by se pak v nemocnici mohlo uplatnit jako všeobecné sestry. Na pozici sestry se specializací ARIP (anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče) potřebuje nemocnice tři osoby a jako nutričního terapeuta jednu.

Sestřiček bude méně

„V září budeme otevírat dvě třídy zdravotnického asistenta. Prozatím jsme nežádali o zavedení zdravotnického lycea,“ sdělil Miroslav Dočekal, ředitel střední a vyšší odborné školy zdravotnické. V letošním roce se prý projevuje demografická křivka, kdy dochází k poklesu studentů. Problémem je podle ředitele

Dočekala také dostat mladé lidi do praxe. Škole dokonce chodí nabídky práce až z nemocnic v Praze, nejnověji už i z okolí hlavního města.

Třebíčská nemocnice má zaměstnance, který se zabývá náborem nových sil. Kromě inzerátů a jiných obvyklých cest získávání zaměstnanců se snaží oslovovat především studenty na povinné praxi.

Důležitou součástí personální agendy jsou také kontakty jednotlivých lékařů.

Osobní reference totiž mohou být nejlepším způsobem, jak potenciálního kolegu přilákat, ale někdy naopak i spolehlivě odradit. Celkem pracuje v třebíčské nemocnici kolem 130 lékařů a 450 sester včetně porodních asistentek.

Výhodou zaměstnání ve zdravotnictví je poměrně slušná stabilita a jistota.

V době dnešních hospodářských turbulencí to rozhodně není bezvýznamný argument.

Zdravotničtí zaměstnanci třebíčské nemocnice si teď navíc polepšili na výplatách, a to od dubna. Kraj jim totiž pro letošek přidal.

Mimořádná krajská dotace se bude promítat do platů zaměstnanců všech pěti krajských nemocnic až do konce letošního roku.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli z důvodu zabezpečení stabilizace lidských zdrojů v nemocnicích zřizovaných krajem. Naše doporučení ředitelům zní: Pro lékaře je určena částka 1000 korun a pro všechny ostatní zaměstnance 500 korun měsíčně,“ upřesnil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Jedním z důvodů k tomuto kroku je také řešení problémů s personálním obsazením některých profesí. V příštím roce bude využití tohoto navýšení platů úzce závislé na hospodářských výsledcích a ekonomické situaci nemocnic. Konkrétní výše bude tedy záviset například na objemu uspořených prostředků při společných nákupech zdravotnického materiálu.

Ivan Přibík, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?