Zeman stvrdil odklad zavedení povinných elektronických receptů

7. 11. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři budou muset předepisovat recepty výhradně v elektronické formě nejdříve od roku 2018. Odklad povinnosti o tři roky stvrdil prezident Miloš Zeman, když podepsal novelu zákona o léčivech.


Informoval o tom Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. V současnosti může být recept po dohodě s pacientem v listinné nebo v elektronické podobě.

Drtivá většina receptů je nyní v papírové formě. Povinný elektronický recept měla od roku 2015 zavést novela schválená začátkem minulého roku. Ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že na povinnost není připraven Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž by musel poměrně nákladně rozšířit centrální úložiště receptů, ani část lékařů, protože nevyužívá výpočetní techniku. Jde vesměs o starší lékaře v odlehlejších regionech.

Předloha ale zachová povinný elektronický recept pro léčivé přípravky s obsahem marihuany.

Povinné využívání elektronického receptu prosadil sněmovní zdravotnický výbor v minulém volebním období do původně technické vládní normy, která přejímala evropské směrnice. Předkladatelé z řad tehdejších koaličních poslanců si od zavedení povinných elektronických receptů slibovali úspory jedné až dvou miliard korun ročně. Zmizely by podle podle nich také falešné recepty.

Vláda původně navrhovala zrušit v zákoně povinný elektronický recept zcela a zachovat nynější stav. Odklad povinnosti prosadil pozměňovacím návrhem zdravotnický výbor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?