Zeman úplný zákaz kouření v restauracích vetovat nebude

4. 6. 2015 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Miloš Zeman nebude vetovat úplný zákaz kouření v restauracích, který schválila vláda. Prezident to řekl na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Jihočeského kraje. Za lepší řešení než úplný zákaz kouření v restauracích ale Zeman pokládá oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.


Prezident, který je známým kuřákem, prohlásil, že má v této záležitosti konflikt zájmů. „Právě proto, že zde mám konflikt zájmů, nemohu s čistým svědomím tento zákon vetovat. Takže ho vetovat nebudu,“ uvedl Zeman.

„Ale na druhé straně se domnívám, že daleko rozumnějším řešením - protože prakticky každá restaurace má minimálně dvě místnosti - by bylo, kdyby v jedné místnosti byli kuřáci, v druhé nekuřáci a vzájemně by si nepřekáželi,“ dodal.

Vláda schválila návrh zákona, podle něhož by od začátku příštího roku měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.

Opatření, které musí ještě schválit Parlament a poté podepsat prezident, okamžitě kritizovali provozovatelé hotelů a restaurací. Nelíbí se ani pivovarnickému svazu, podle něhož může vést k zavírání restaurací. Proti se vyslovila také opoziční ODS. Odborníci na závislosti hodnotí rozhodnutí vlády jako krok správným směrem, zákon podle nich ale celou oblast závislostí neupravuje dostatečně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?