Zemřel MUDr. Milan Šilhan

22. 10. 2007 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden zemřel ve věku 77 let MUDr. Milan Šilhan. Patřil k předním organizátorům českého zdravotnictví po roce 1989 a byl pravidelným přispěvatelem Zdravotnictví a medicína. MUDr. Šilhan stál u zrodu profesních organizací – Svazu českých lékařů (z nějž později vzešla Česká lékařská komora) a Sdružení smluvních lékařů (SSL, dnešní Sdružení ambulantních specialistů)...


Minulý týden zemřel ve věku 77 let MUDr. Milan Šilhan. Patřil k předním organizátorům českého zdravotnictví po roce 1989 a byl pravidelným přispěvatelem Zdravotnictví a medicína.

V roce 1968 patřil k zakladatelům Svazu československých lékařů, spolupracoval i s klubem bývalých politických vězňů K 231. V roce 1971 byl svaz zrušen a jeho iniciátoři většinou perzekuováni – Milan Šilhan byl v roce 1972 odsouzen za podvracení republiky na pět let vězení.

Po propuštění pracoval jako venkovský praktický lékař a podílel se na činnosti disentu, zejména po vzniku Charty 77. V listopadu 1989 se začal opět veřejně politicky angažovat. Nejprve za Občanské fórum – v letech 1990–1992 pracoval jako první náměstek tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara. Později byl aktivní v rámci ČSSD jako člen její zdravotní komise a od roku 1998 předseda této komise. Působil i jako poradce Vladimíra Špidly a ministrů zdravotnictví Bohumila Fišera a Milady Emmerové.

V roce 1989 také stál u zrodu profesních organizací – Svazu českých lékařů (z nějž později vzešla Česká lékařská komora) a Sdružení smluvních lékařů (SSL, dnešní Sdružení ambulantních specialistů); v 90. letech působil postupně jako člen celostátní rady SSL a tajemník sdružení. Zároveň byl odborně činný jako člen výboru Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ČLS JEP, v roce 2000 se stal čestným členem této společnosti.

Jeho spolupracovníci na něm oceňovali široký rozhled a vzdělání, lidský přístup a vytrvalost v prosazování svých vizí a ideálů.

(mč), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?