Zemřel profesor Miroslav Fára, nestor české plastické chirurgie

8. 1. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve věku devětaosmdesáti let zemřel v pátek nestor české plastické chirurgie profesor Miroslav Fára, emeritní přednosta přednosta kliniky plastické chirurgie a oddělení popálenin 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

ČTK to řekl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Jeden z nejvýznamnějších českých plastických chirurgů se věnoval hlavně řešení rozštěpových vad obličeje, navázal v tom na průkopnickou aktivitu akademika Františka Buriana. Přednostou byl v letech 1975 až 1992.

„Pan profesor dělal čest české medicíně, udělal velké výzkumy rozštěpových vad a jako jediný Čech má v největších světových učebnicích plastické chirurgie kapitolu o svalech rozštěpeného patra,“ řekl ČTK Fárův žák, přednosta kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce a přední český plastický chirurg docent Jan Měšťák.

Ocenil, že profesor Fára zůstal vždy hlavně vědeckým pracovníkem, viděl před sebou především prospěch svých pacientů. „U lidí s rozštěpem rtu nebo patra ukázal, jak je sval veden, kde končí, kam se upíná a co je nutno při operaci udělat, kde a jak ho sešít, aby se kruh uzavřel a funkce svalu byla plnohodnotná. To byl jeho největší přínos,“ popsal Měšťák a dodal, že z úmrtí profesora Fáry je mu smutno.

Profesor Fára se narodil 29. července 1923 v Pelhřimově. Promoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v roce 1949, v roce 1965 získal titul CSc., v roce 1966 habilitoval a získal titul docent, v roce 1970 dostal titul DrSc a v roce 1977 byl jmenován profesorem.

Na vinohradskou kliniku plastické chirurgie, nejstarší v tehdejším Československu, nastoupil v roce 1955. Procestoval celý svět, v řadě zemí operoval. V roce 1967 byl na stáži na klinice plastické chirurgie ve švédské Uppsale a na přelomu let 1973 a 1974 v USA.

Za svou práci získal ocenění v USA, dostal také medaili J.E.Purkyně. Byl předsedou České lékařské společnosti plastické chirurgie a členem výkonného výboru mezinárodní konfederace plastické chirurgie. Byl členem České lékařské akademie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?