Zemřela po devitalizaci, nebo kvůli chybě lékaře z Bulovky?

13. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Svazu pacientů L. Olejár podá podnět k trestnímu stíhání kvůli dívce, která v lednu zemřela po operaci na Bulovce. "A vypadá to, že nebude pouze jeden. Rozhodně ten první bude na profesora Antoše z nemocnice na Bulovce...


Svaz pacientů chce podat podnět k trestnímu stíhání operujícího profesora

Do sporů kolem léčby nádorů takzvanou devitalizací přibylo další polínko do ohně. Podle Svazu pacientů jsou na Bulovce odpovědni za smrt dívky, když ji, jak tvrdí toto sdružení, neoperovall správně.

DANA MACHURKOVÁ

Praha - Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár podá podnět k trestnímu stíhání kvůli dívce, která začátkem ledna zemřela po operaci na Bulovce. „A vypadá to, že nebude pouze jeden. Rozhodně ten první bude na profesora Antoše z nemocnice na Bulovce,“ vysvětluje Olejár. Ještě v tomto týdnu chce jednat s rodiči dívenky operované profesorem Františkem Antošem. „Pokud nepodají podnět rodiče zesnulé, budeme to my. Vypadá to totiž, že pacientka byla podvedena,“ pokračuje.

Prý jde o podvod

Podle něj dali rodiče i jejich dcera při ověřování metody devitalizace písemný souhlas k podvázání nádorů, ovšem chirurgický výkon spočíval pouze v podvázání metastáz, a to bez souhlasu pacientky. „To je podvod, a dokonce i poškození na zdraví, protože nedošlo k účinku, který se od této metody očekával. Přitom se jedná o oficiálně uznávanou léčebnou metodu,“ říká Olejár.

Další věcí, která prý byla zanedbána, je následná pooperační péče. „Pacientka byla z nemocnice propuštěna s nezhojenou ranou a již nikdy nebyla pozvaná na následnou kontrolu, “ argumentuje Olejár.

Podle protokolu

Na telefonický dotaz se profesor František Antoš vyjádřil, že devitalizace není uznávanou medicínskou metodou, je záležitostí pouze experimentální. „Má-li se použít, musíme mít souhlas ministerstva zdravotnictví,“ oponuje. K případu uvedené pacientky se nemohl blíže vyjádřit. „Nevím, o jakou pacientku se jedná. Jestliže jsme ovšem podvázali metastázu a nikoli nádor, postupovali

jsme přesně podle protokolu, který byl dán ministerstvem zdravotnictví,“ říká s tím, že při zákrocích lékaři nikdy žádný nádor nesměli podvázat. „V protokolu jasně bylo, že se smí podvazovat pouze metastázy, a nikoli nádory,“ upřesnil Antoš.

„Léčba všech pacientů zařazených do vědecké studie probíhala bez jakékoliv imunologické intervence,“ říká Eva Joachimová, která se problémem devitalizace zabývá. Podle ní je možné v tomto případě uvažovat o nesprávně vedené terapii, protože všichni zainteresovaní odborníci věděli, jak má být při následné imunologické terapii postupováno.

DANA MACHURKOVÁ, Večerník Praha, 13.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?