Zentiva: Naše léky jsou levnější než v Evropě

17. 6. 2008 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší domácí výrobce léčiv - společnost Zentiva se ohradila vůči tomu, že některé její léky jsou drahé. Největší tuzemský výrobce léčiv také poprvé veřejně podrobil kritice cíle a záměry Julínkovy zdravotní reformy. "Vyrábíme 200 léků dostupných na lékařský předpis. V průměru jsou ceny našich léků nižší než v jiných zemích," sdělila Právu mluvčí společnosti Věra Kudynová...


Dodala, že například život zachraňující lék Noradrenalin dodává společnost českým nemocnicím se ztrátou. „Prodejní cena je totiž limitována státem určenou maximální cenou, na kterou žád -ný jiný výrobce není ochoten přistoupit. Protože víme, že zdravotnictví nemůže být bez tohoto přípravku, řadu let ho dodáváme se ztrátou a bude tomu tak i dál,“ řekla Kudynová.

Správní řízení se Zentivou

Tvrdí, že Zentiva poskytuje pacientům v průměru o desítky procent levněji řadu léků než jiní výrobci. Příkladem je lék Simvacard na srdce, který je v porovnání se zeměmi jako je Španělsko, Portugalsko a Řecko o 64 procent levnější. Další kardiovaskulární lék Agen je o 66 procent levnější, Ibalgin 400 o 50 procent a Agapurin o 70 procent.

Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo k porovnání cen léků v jednotlivých zemích tak, že se jako srovnatelný lék hledá lék s nejnižší cenou v 26 zemích Evropské unie.

Zásadní problém je podle Kudynové však v tom, že ceny léků nelze mechanicky přenášet mezi různými státy, protože v každém je jiná cenová hladina nejen léků, ale i doplatků. Například na Slovensku je výše doplatků u řady skupin léků velmi vysoká

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) také zahájil minulý týden správní řízení se Zentivou o úhradách některých přípravků společnosti ze zdravotního pojištění. Chce, aby je zlevnil, protože například právě na Slovensku se prodávají levněji.

„Jenže tam jsou ceny jiné, protože pacienti za léky doplácí - např. za Helicid 57 korun a za Ramil 58 korun. Ústav uvedl jak ceny maximální, tak průměrné ceny výrobce, v médiích však byla uvedena jen cena maximální, za kterou Zentiva neprodává,“ tvrdí Kudynová.

Přípravky Ramil, Helicid a Lozap jsou dosud bez doplatku pro pacienta. „Jestliže SUKL rozhodl snížit úhradu v řádu desítek procent, nebudeme schopni v takovém rozsahu tuto změnu kompenzovat. Nikoli výrobce, ale stát rozhodl, že zmíněné léky nebudou plně hrazeny. A tím častější bude spoluúčast pacienta na předepsaném léku,“ tvrdí Kudynová.

Zentiva poprvé nastolila i otázku, co je cílem reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS)¨. Podle společnosti by to mělo být zlepšení zdravotního stavu široké populace a zajištění léků pro každého.

„V oblasti léků to ale zatím vypadá, že hlavním cílem reformy je snížit spotřebu léků používaných pro dlouhodobé chronické nemoci a naopak podpořit používání drahých léků u relativně úzkých specializovaných indikací,“ informovala Kudynová.

Podle ní, pokud dojde v důsledku snížení úhrad ke zhoršení dostupnosti léků užívaných například pro prevenci závažných kardiovaskulárních onemocnění, třeba vysokého krevního tlaku a medikamentů na snížení hladiny cholesterolu, mohou stoupnout základy na léčbu pacientů právě díky zanedbané prevenci.

Úspora sto korun při omezení nebo přerušení preventivní léčby by se tak v budoucnu mohla změnit v růst nákladů o několik řádů.

„Nezodpovězenou otázkou probíhající reformy je, zda dát přednost léčbě závažných onemocnění pro užší skupinu pacientů nebo preventivní léčbě častých onemocnění u široké skupiny pacientů. Je zřejmé, že je nutné najít vhodnou rovnováhu,“ soudí mluvčí. Podle ní státní autority by si měly uvědomit, že rozdělují veřejné prostředky od občanů a firem. Nejde tedy o to, že výrobce nechce snížit cenu, ale o to, že pacient bude čelit spoluúčasti.

Cikrt: Léky musí být pro všechny

Slova Kudynové komentoval i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj „Zentiva může upravit svoji politiku tak, aby její léky byly dostupné pro nejširší skupinu chronických pacientů“. „Zásadně odmítám, že by reforma vedla k tomu, že léky budou jen pro úzké skupiny pacientů,“ řekl Cikrt.

Podle Kudynové pochází od Zentivy více než čtvrtina všech léků v ČR, ale jde na ně jen desetina peněz pojišťoven určených na léky. Tři čtvrtiny léků dodávají jiné firmy, na ně jde 90 procent peněz. Léky Zentivy se užívají v primární péči, v níž se léčí až 80 procent českých pacientů.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?