Zentiva vstupuje na trh s cenou 485 Kč za akcii

23. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutická společnost Zentiva vstupuje na akciový trh v historicky první emisi akcií české firmy na pražské burze s cenou 485 korun, tedy v horní polovině očekávání. Zentiva tak potvrdila tak úterní neoficiální informace. Vedení společnosti i firmy, které úpis organizovaly, označily akci za velký úspěch...


PRAHA - Farmaceutická společnost Zentiva vstupuje na akciový trh v historicky první emisi akcií české firmy na pražské burze s cenou 485 korun, tedy v horní polovině očekávání. Zentiva tak potvrdila tak úterní neoficiální informace. Vedení společnosti i firmy, které úpis organizovaly, označily celou akci za „velký úspěch“.

Úpis prvních akcií domácí farmaceutické jedničce přinese 2,7 miliardy korun. Celá firma má na základě stanovené ceny tržní hodnotu 18,5 miliardy korun.

Cenu globálního depozitního certifikátu, akciové poukázky bez hlasovacích práv, stanovila Zentiva na 18,36 dolaru. Tyto certifikáty se mají dnes začít obchodovat na londýnské burze a se samotnými akciemi se zahájí obchodování v Praze v pondělí.

Obchodníci odhadovali cenu v úpisu v rozpětí od 400 po 525 korun. Šéf Zentivy Jiří Michal ve firemním sdělení označil primární úpis za úspěšný. Získané peníze dají firmě „finanční flexibilitu k pokračování strategie expanze na další klíčové trhy

střední a východní Evropy jako Polsko a Rusko“,“ řekl Michal.

Investiční banka Morgan Stanley jako hlavní organizátor emise oznámila, že poptávka „pohodlně“ překročila nabídku. Většinový akcionář firmy, investiční společnost Warburg Pincus, uvedl, že poptávka byla proti nabídce akcií vyšší pětinásobně.

FARMACEUTICKÁ FIRMA ZENTIVA:
- největším výrobcem léků v ČRvznikla sloučením Léčiv a Slovakofarmyv celé střední a východní Evropě ječtvrtým největším výrobcem léčivpo chorvatské Plivě, maďarské firměRichter a slovinské Krka.

„Lepší už první IPO (primární úpis) nemohl být,“ řekl pro britský list Financial Times Jan Sýkora z firmy Wood & Company, jednoho z manažerů emise. Výkonný ředitel Warburg Pincus Nick Lowcock agentuře Reuters řekl, že Zentiva spolu s akcionáři získala prodejem nových i dosavadních akcií celkem více než 200 milionů dolarů (5,2 miliardy Kč).

Warburg podle Lowcocka prodal v emisi část svých akcií Zentivy, ponechal si však mírně nadpoloviční většinu. Lowcock dodal, že Zentiva získané peníze použije na splacení dluhu.

Zentivu provázejí velká očekávání. První emise na burze by mohla zvýšit zájem investorů o dosud skomírající tuzemský trh a přilákat i další firmy, které by se zde ucházely o peníze.

DÁLE ČTĚTE:
Manažer emise akcií firmy Zentiva nemá o drobné investory zájem

Zentiva chce vstoupit na pražskou burzu

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?