Zentiva vykáže podle analytiků v roce 2006 růst zisku až o 16 %

2. 3. 2007 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
České farmaceutické firmě Zentiva vzrost loni čistý zisk až o 16 procent na 2,17 miliardy korun, odhadli analytici oslovení ČTK. Ve čtvrtém čtvrtletí podle nich firma vykázala rekordní růst zisku...


Tržby společnosti vzrostou až o 19,5 procenta na 14,14 miliardy korun. Zentiva oznámí své předběžné hospodářské výsledky za rok 2006 v pondělí 5. března.

Analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil odhaduje, že za celý rok dosáhne společnost čistého zisku 2,17 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 15,6 procenta. Čistý zisk však pode něj vzroste méně než tržby. Potměšil očekává, že Zentiva v druhém pololetí zvrátila vývoj z počátku roku, kdy vykazovala meziročně nižší zisky.

V posledním čtvrtletí roku 2006 vykáže podle Potměšila Zentiva čistý zisk 621,4 milionu korun, což je hodnota mírně nižší než rekord dosažený o čtvrtletí dříve. V září 2006 firma prodala pozemky v Rumunsku, což ji vyneslo 89 milionů korun.

Společnost Zentiva vykázala podle něj nejhlubší propad hned na počátku roku, od té doby se výsledky v ČR zlepšují. Ve čtvrtém čtvrtletí očekává analytik zlepšení díky podporovaným značkovým přípravkům, jejichž podíl na tržbách společnosti stále roste.

Podobný vliv těchto značkových přípravků očekává Potměšil i na Slovensku, jež ovšem vykáže stejně jako ČR jen malý přírůstek. Dobré výsledky budou podle analytika i v Rumunsku, Polsku, Rusku.

„Celkově očekáváme dobrý rok pro společnost, jíž se snad podařilo vyrovnat se s nepříznivými podmínkami na domácím trhu, a která úspěšně pokračuje v expanzi do zahraničí,“ dodal Potměšil.

Analytička České spořitelny Vladimíra Urbánková odhaduje, že společnosti vzroste za loňský rok čistý zisk o 16 procent na 2,177 miliardy korun.

Ve čtvrtém čtvrtletí vzroste podle ní čistý zisk až o 62,3 procenta na 627,9 milionu korun. Tržby za celý rok dosáhnou podle ní 14,14 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 19,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostou tržby podle analytičky o 20,4 procenta na 4,27 miliardy korun.

Růst tržeb bude rekordní v Rusku a v Polsku, naopak v ČR a na Slovensku tržby klesnou.

Analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček odhaduje, že společnosti vzroste za loňský rok čistý zisk o 12,3 procenta na 2,1 miliardy korun. Vedení společnosti předpokládá čistý zisk ve výši 2,2 miliardy korun.

Vaníček předpovídá nižší zisk než vedení společnosti proto, že důležitým faktorem v loňském roce bylo to, že se vláda snažila snížit výdaje na zdravotnictví. Tržby podle něj vzrostou o 18,3 procenta na 14 miliard korun. Za klíčový faktor růstu považuje akvizici rumunského Sicomedu.

Zentiva je největším výrobcem léků v zemi a čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě. Holding měl v roce 2005 čistý zisk 1,877 miliardy korun. Tržby byly 11,84 miliardy korun.

Skupina zaměstnává více než 4000 lidí a vyrábí přes 250 léčivých přípravků. Zhruba 25procentní majetkový podíl drží farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, Česká pojišťovna a spřízněné osoby vlastní 12,3 procenta, management a zaměstnanci Zentivy mají 6,4procentní majetkový podíl a zbytek patří ostatním institucionálním a soukromým investorům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?