Ženy uspořádaly "plavbu za normálním porodnictvím"

15. 12. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Akci nazvanou Plavba za normálním porodnictvím v pátek spustily tři desítky mladých žen s dětmi. Chtěly upozornit na to, že v Česku ženy nemají na rozdíl od vyspělých západních zemí právo zvolit si místo porodu a mít u toho zkušenou porodní asistentku.


Rodí tak doma bez asistentky, což riziko pro matku i dítě zvyšuje. Na nábřeží u lodi zakotvené na Výtoni u galerie (A)VOID Floating vlály na šňůře zavěšené „porodní“ vzkazy žen napsané na dětských plenách.

„Syna mi ihned po porodu odnesli i přes můj nesouhlas. Dceru si odnést nenechám, plánuji rodit doma,“ napsala například jedna z matek. Další naopak napsala, že měla velké štěstí, zažila klidný porod ve velké porodnici s respektujícím přístupem personálu. „Začaly jsme dnes psát příběh normálního porodnictví,“ uvedly organizátorky z České ženské lobby a Ligy lidských práv dnešní happening.

Podle nich se téma porodu zužuje v Česku chybně jen na porod v porodnici či doma. To odvádí pozornost od toho hlavního, a to že je nutno poskytnout ženám a jejich rodinám širší výběr možností péče během těhotenství, porodu i po něm, jak je to běžné ve vyspělých západních zemích.

Se stížností Evropskému soudu pro lidská práva, že stát brání porodním asistentkám poskytovat péči při domácích porodech, ale dvě Češky neuspěly. Soud uvedl, že v Evropě není shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů. Vyzval ale Česko, aby vyhodnotilo soulad své praxe s nejnovějšími medicínskými poznatky.

V Česku valná většina žen rodí v porodnici. Zákon jim nezakazuje rodit doma, porodní asistentce ale za pomoc při porodu hrozí milionová pokuta. Porodní asistentky se starají o ženy před porodem a po něm, samotný porod je věcí lékaře. V porodnicích nově mohou ženy rodit i jen s porodní asistentkou, lékař ale musí být dostupný na zavolání. Většina porodnic to ale podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové neumožňuje.

Právě kvůli nedostupnosti porodní asistentky se dnes na tiskové konferenci v průběhu happeningu obrátil na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) Martin Ander, otec dvou dětí narozených doma. Řekl, že krajský úřad nedal rodině kontakt na porodní asistentku, rodina se tedy obrátila na soud, aby se práva domohla. Ten prý odkládal vyjádření tak dlouho, až žena porodila.

Soud pak rodině sdělil, že požadavek na soudní ochranu související s porodem se stal bezpředmětným. „Právo těhotných žen domoci se svého práva by měl řešit ministr pro lidská práva, když ministerstvo zdravotnictví nekoná,“ uvedl Ander.

Ministerstvo v souladu s doporučeními odborných společností a České lékařské komory porody doma nepodporuje. Označuje je za příliš rizikové pro matku i dítě. Současnou legislativu měnit nehodlá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?