Zimbabwští léčitelé chtějí proti AIDS bojovat tradicemi

24. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tradiční léčitelé v Zimbabwe přišli vlastním plánem boje proti syndromu získaného selhání imunity, který doporučuje zavést znovu zkoušky panenství a zákaz používání prezervativů. Náměstek ministra zdravotnictví okamžitě projekt zavrhl...


Tradiční léčitelé v Zimbabwe přišli vlastním plánem boje proti syndromu získaného selhání imunity (AIDS), který doporučuje zavést znovu zkoušky panenství a zákaz používání prezervativů.

Jak připomíná agentura AFP, každý týden si v Zimbabwe tato choroba vyžádá nejméně 3 000 lidských životů.

„Musíme oživit naše zvyky, které chrání dobré morální chování a předcházejí také šíření viru HIV - například zkoušky panenství,“ tvrdí ve svém komuniké Národní společnost tradičních léčitelů Zimbabwe (Zinatha).

Plán léčitelů však také odrazuje mladé lidi od používání prezervativů. Podle nich mladí lidé mají sexuálně abstinovat až do uzavření manželství.

Náměstek ministra zdravotnictví Edwin Muguti okamžitě tento projekt zavrhl, protože je v rozporu s vládní politikou boje proti AIDS.

Vláda tento plán nedovolí uskutečnit, protože by se našli tací, kteří by nakonec pohlavně zneužívali děti, zdůraznil Muguti.

„Naše věznice jsou plné lidí včetně pastorů a tradičních léčitelů, kteří znásilnili lidi, jimž měli podle předpokladů pomáhat,“ upozornil.

Předseda Zinatha Gordon Chavhunduka argumentuje, že 24stránkový elaborát „obnovuje a podporuje kulturní hodnoty, které tvořily základ naší společnosti, ale byly opouštěny s nástupem moderní doby“.

Dokument nicméně odsuzuje také některé africké zvyklosti, jako je mnohoženství či dohodnuté sňatky nezletilých dívek.

Právě tyto faktory patří k příčinám šíření AIDS, píše se v dokumentu. Zimbabwe, které trpí hlubokou hospodářskou recesí, jež tvrdě zasahuje i zdravotnický sektor, patří k zemím nejvíce zasaženým AIDS na světě.

Každý týden zde zemřou na AIDS nebo nemoci s ním spojené nejméně 3 000 osob, tedy každé tři minuty jedna, zdůrazňují oficiální statistiky.

Zlínské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?