Živnostníci se ohrazují proti zvýšení zdravotního pojištění

23. 3. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Trvalé útoky na nejmenší podnikatele v Česku pokračují, tvrdí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) v reakci na informaci České televize, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpořil myšlenku zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky.


Asociaci vadí zejména podle ní chybná argumentace, podle které drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému více peněz, než do něj odvádějí. AMSP naopak tvrdí, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odvádějí do systému zdravotního pojištění dvakrát tolik, než kolik z něj dostávají. Asociace to uvedla v tiskové zprávě.

Premiér Sobotka v ČT v sobotu uvedl, že živnostníci čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí, a zdravotní péče o ně je dotována z odvodů zaměstnanců. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plán na případné zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky odmítá, koalice by o tom mohla jednat v dubnu.

Asociace připomíná, že podle údajů zdravotních pojišťoven spotřebovaly OSVČ polovinu zaplaceného pojistného. Například Všeobecné zdravotní pojišťovně OSVČ zaplatily na pojistném 6,5 miliardy korun a za péči o ně pojišťovna uhradila tři miliardy korun.

„AMSP ČR plně respektuje, že celý systém je solidární, a že je zcela v pořádku, že OSVČ odvádí do systému více. Ale pokud se argumentuje čísly, která se liší i více než sto procent, pak jde o záměr,“ uvedl předseda asociace Karel Havlíček. Největší úniky systému veřejného zdravotního pojištění jsou podle něj v předražených zakázkách nemocnic, kde se odhaduje potenciál korupčního jednání ve výši 30 až 40 miliard korun.

Proti zvýšení odvodu pro živnostníky se vyslovila také Strana soukromníků. Podle ní zaměstnanci platí na zdravotní pojištění méně než živnostníci. V případě zaměstnance je totiž nutné zdůraznit, že se jeho odvod skládá ze dvou položek - část platí zaměstnanec a část zaměstnavatel.

Podle senátora Iva Valenty (za Stranu soukromníků) je problém v celkovém odvodu, který má stát za každého zaměstnance. „Z každé stokoruny, kterou si zaměstnanec přinese z továrny domů, si stát (při hrubé mzdě 20.000 Kč) vyinkasuje příšerných 73 korun,“ uvedl Valenta. Odbory a politici by proto podle něj měli spíše volat po snížení daní a odvodů zaměstnanců, než vytvářet třídní boj a kastovat společnost.

Před dvěma lety řekl na adresu živnostníků nynější sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, že nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích. Jeho slova odsoudily tehdy vládnoucí ODS i AMSP ČR, předseda ČSSD Sobotka se od nich distancoval. Mládek se později za svá slova omluvil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?