Zlínský kraj dá nemocnicím na pohotovosti téměř 13 mil. Kč

30. 11. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj dá nemocnicím na zajištění lékařské pohotovostní služby v příštím roce až 12,7 milionu korun. Částka na takzvané vyrovnávací platby je podobná jako loni, měla by být dostatečná, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Vyrovnávací platby kryjí rozdíl mezi náklady a výnosy pohotovostí. Peníze již schválili radní, částku musí potvrdit i zastupitelé.

„Například zlínská Baťova nemocnice loni a zřejmě i letos dokonce zálohu nevyčerpala a bude část vracet,“ uvedl Nečas. Z vyrovnávacích plateb jde z kraje nejvyšší částka právě zlínské nemocnici. „Je to tím, že tam funguje i dětská pohotovost přes noc a 24 hodin o víkendu,“ řekl Nečas.

Výše vyrovnávacích plateb je podle něj dostatečná, proto by ředitelé nemocnic mohli zvýšit částky určené pro lékaře sloužící na pohotovosti. „Neměnily se tři roky,“ podotkl Nečas.

Lékařskou pohotovostní službu na území kraje zajišťují čtyři nemocnice zřizované krajem, také Nemocnice ve Valašském Meziříčí a krajská zdravotnická záchranná služba. „Dle zákona o zdravotních službách je Zlínský kraj zodpovědný za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby,“ uvedl Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?