Zlínský kraj navýšil základní kapitál dvou krajských nemocnic

27. 6. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Zlínského kraje o 30 milionů korun navýšili základní kapitál Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a o 15 milionů Kč i Vsetínské nemocnice. Shodli se také na tom, že vedení kraje do konce srpna připraví návrh "podstatného peněžitého vkladu do nemocnic i jejich ekonomické konsolidace a stabilizace".


Nemocnice totiž tíží dluhy, nejvíce zlínskou. Její celkové závazky činí podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Lubomíra Nečase (SPOZ) více než půl miliardy korun.

Podle Nečase byla důvodem navýšení jmění nemocnic snaha pomoci jim při jednání s dodavateli léků a dalšího materiálu. „Nemocnice nemají volné finanční prostředky, a proto mají problémy s dodavateli,“ řekl Nečas. Podle něj jsou nemocnice schopné platit až měsíce po termínu, za což jim ale dodavatelé účtují vyšší ceny. „Je to záležitost celostátní, všechny kraje musí nemocnice dotovat ze svých prostředků. Nejsou totiž schopny hospodařit jen s příjmy ze zdravotních pojišťoven,“ dodal náměstek.

Podle něj z krajských nemocnic nemá dluhy jen Uherskohradišťská nemocnice, závazky kroměřížské a vsetínské se podle náměstka pohybují v desítkách milionů korun. Dnes uvolněné částky tak zdaleka problémy nemocnic neřeší. Debata o nich byla na zastupitelstvu nejbouřlivější. Podle opozice mohou vysoké dluhy ohrozit existenci zlínské nemocnice. „Závazky jsou hrazeny s devítiměsíčním zpožděním. Nemocnici hrozí insolvence,“ uvedl například Michal Špendlík (STAN a TOP 09).

Dodavatelé nemocnici na placení čekají v průměru 300 dnů, zpoždění si promítají do cen. Podle opozice pak ceny narůstají i o čtvrtinu. „Nemocnice se chová stejně jako tisíce občanů, kteří jsou v exekucích a padají do dluhové spirály,“ míní Jiří Čunek (KDU-ČSL). Lidovci se však s vedením kraje shodli na tom, že problém je v nízkých platbách od zdravotních pojišťoven. Nemocnice v jiných krajích totiž podle úhradové vyhlášky dostávají za stejnou péči zaplaceno více než zařízení Zlínského kraje, upozorňovali zastupitelé.

„Je třeba řešit to systémově. Dokud nebude platit, že veškerá poskytnutá péče nebude zaplacena stejně, jako všude jinde a my ji máme nejhůře zaplacenou, nemáme šanci se z toho vyhrabat,“ řekl ČTK hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Podle Nečase ale bude potřeba posílit kapitál nemocnic dalšími penězi.

Nečas také uvedl, že závazky zlínské nemocnice po splatnosti za asi 200 milionů korun koupila polská firma Magellan. Odmítl však tvrzení opozice, že by kvůli tomu hrozil pronájem či prodej krajské nemocnice do soukromých rukou. „Nemáme o tom žádné signály, kromě těch z médií,“ uzavřel Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?