Zlomíte si nohu, přijde složenka za léčení

4. 8. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny se snaží prosadit, aby lidé platili za zranění, která si způsobí při riskantních aktivitách. Nebo ať se připojistí.


Pád na kole, na lyžích nebo třeba úraz motorkářů či horolezců může v budoucnu výrazně zamávat s rozpočty domácností. Zdravotní pojišťovny i mnozí politici by totiž rádi přenesli zodpovědnost za úrazy na pacienty.

„Proč bychom měli platit ze solidárního balíku péči amatérovi, který se věnuje rizikovým sportům?“ ptá se viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček s tím, že tyto rizikové skupiny lidí by si musely platit komerční pojistky nebo hradit léčbu ze svého. Informaci o této snaze jako první přinesly Lidové noviny.

Za snahou pojišťoven stojí pokles příjmů z pojistného a také stoupající zájem o adrenalinové sporty, větší riskování lidí a s tím spojený vyšší počet úrazů. Pojišťovny začaly razit heslo „úraz není náhoda“ a za vědomé riskování se musí platit.

Nyní lidé příliš neřeší, kolik léčba stojí, protože je hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud by se nápad ujal, mohly by rodiny přijít o celoživotní úspory jen kvůli ošklivější zlomenině. Spadnete-li z kola nebo na lyžích při jízdě lesem a zlomíte si nohu a ruku, za ošetření, převoz a operaci dostanete složenku zhruba na 260 tisíc korun.

S nápadem „zpoplatnit“ hobby zejména horolezcům a motorkářům souhlasí náměstek ministra zdravotnictví Ladislav Pavelka (TOP 09), bývalý záchranář a nyní poslanec za VV Jiří Štětina přidává návrh, aby náhrady nákladů na léčbu byly vymáhány i od opilců, kteří si například rozbijí hlavu cestou z hospody.

O návrhu se nyní jedná ve vládní koalici. „Proč mají lidé, kteří neriskují, platit vyšší pojistné jen proto, aby pomohli hradit náklady na léčbu těm, kteří riskují,“ souhlasí se základní myšlenkou Radek John (VV).

„A co kuřáci, obézní, hazardéři v rychlých autech?“ upozorňuje na vysoké náklady na léčbu těchto skupin lidí poslanec a vášnivý horolezec Pavel Bém (ODS).

„Všichni vědomě riskují. Už jen tím, že sednou do auta. Nelze to řešit takto. To by byla diskriminace cyklistů, lyžařů…“ míní šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?