Změna zřizovatele může vyřešit problémy

20. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novojičínská Nemocnice s poliklinikou patří mezi standardní zdravotnická zařízení všeobecného charakteru. Se svými 480 lůžky, 700 zaměstnanci a ročním obratem 350 miliónů korun zajišťuje péči pro spádovou oblast se 160 000 obyvateli. "Změna zřizovatelských práv z okresů na kraj, pokud se takto skutečně provede, může nám pomoci vyřešit řadu starostí," domnívá se ředitel nemocnice Tomáš Tvarůžek...


Nový Jičín -

Bude možné vytvořit krajské zdravotnictví systémově, optimalizovat jeho nemocniční síť, prohloubit odbornou spolupráci mezi jednotlivými zařízeními a odstranit současné žabomyší války i pseudokonkurenci mezi nimi. Ve svém důsledku to pak nepochybně pozná pacient na zkvalitnění celkové úrovně zdravotnické péče, soudí.

Obdobně jako ostatní také novojičínskou okresní nemocnici trápí v současné době nejvíce nedostatek peněz. Ukazuje se, že stávající financování prostřednictvím platného paušálního systému se už patrně přežilo. Nedodává tolik prostředků, jež by pokryly nutné navýšení mezd zdravotnických pracovníků, řešily dopady zákoníku práce, jenž omezil přesčasy, a ještě stačily na nákup zařízení, potřeb, opravu objektů apod.

„Podle odhadů schází v rozpočtech nemocnic na příjmové stránce šest až osm procent a ani navýšené zálohy nemusejí být dostačující. V současné době vypracováváme detailní materiál mapující situaci, se kterým bychom chtěli seznámit ministra zdravotnictví,“ konkretizoval postoj Asociace českých a moravských nemocnic člen její Rady Tvarůžek.

„Pokud jde ještě o změnu zřizovatelských práv, domnívám se, že má svou logiku. Může být prospěšná, pokud ovšem kraje budou vybaveny dostatečnými pravomocemi a nástroji k jejich řízení. Pak bezpochyby půjde například řešit i letitý problém scházejících lůžek následné péče,“ tvrdí šéf novojičínské nemocnice.

Pavel Šmíd, Hospodářské noviny, 20.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?