Změnu úhrad zdravotnických prostředků vláda projedná v červnu

23. 3. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Změnu úhrad zdravotnických prostředků v zákoně o veřejném zdravotním pojištění by měla vláda projednat v červnu. Soudem zrušená novela půjde v pátek do meziresortního připomínkového řízení. Na konferenci o zdravotnické technice CzechMed to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).


Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí asi 6,5 miliardy korun. Zákon musí platit od příštího roku, jinak hrozí veřejnému zdravotnímu pojištění ztráta v řádu miliard korun. Ústavní soud dosavadní systém úhrad zrušil v červnu loňského roku na základě návrhu senátorů.

Kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady zdravotnických prostředků, protože umožňuje, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Podle soudu to bylo v rozporu s právem na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky na základě veřejného zdravotního pojištění.

„Ústavní soud konstatoval, že nárok pacienta musí být přímo v zákoně,“ vysvětlil ministr. Návrh počítá s tím, že všechny prostředky budou zařazené do úhradových kategorií, do nichž je přiřadí přímo jejich výrobci. „Ve správním řízení bude Státní ústav pro kontrolu léčiv řešit jenom případné excesy,“ vysvětlil Vojtěch.

Změny kategorií bude projednávat pravidelně se setkávající pracovní skupina, měnit ho bude každoročně. „Pokud bude nějaký výrobce z jedné kategorie prostředků, které jsou vzájemně zaměnitelné, schopen nabídnout lepší cenu, bude tak tlačit na všechny,“ dodal ministr. Nové prostředky bude možné zařazovat každý měsíc, což by mělo usnadnit jejich zavádění.

Podle ministra už návrh prošel vnitřním připomínkovým řízením a v pátek bude předložen do meziresortního. Počítá, že vláda ho projedná v červnu, do prázdnin projde ještě prvním čtením ve Sněmovně a Senát ho projedná v říjnu.

Zdravotnickými prostředky se rozumí široká škála výrobků od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky, naslouchátka a vozíky pro handicapované. Zákon stanovoval, že bude hrazených 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví pojišťovny průzkumem trhu.

Náklady na zdravotnické prostředky podle prezidenta CzechMed Miroslava Paláta meziročně rostou. Mezi roky 2015 a 2016 to bylo o 4,3 procenta, o rok později o šest procent. Ještě víc ale rostou i náklady na zdravotní služby jako celek, kde tvoří prostředky asi tři procenta, což je asi 6,5 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?