Zmizí z Karlova náměstí nemocnice?

25. 10. 2007 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice by po více než dvou stech letech mohla opustit své tradiční sídlo na Karlově náměstí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v rádiu Frekvence 1 uvedl, že by mohla být znovu vybudována někde mimo centrum...


Komise ministerstva zdravotnictví se zabývá možností, že by Všeobecnou fakultní nemocnici přestěhovala z centra pryč

Všeobecná fakultní nemocnice by po více než dvou stech letech mohla opustit své tradiční sídlo na Karlově náměstí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v rádiu Frekvence 1 uvedl, že by mohla být znovu vybudována někde mimo centrum.

Jasno ještě letos

Že se takový přesun opravdu zvažuje, potvrdil Deníku i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „Tuto variantu je třeba také vyhodnotit vzhledem k tomu, že je nemocnice rozstrkána po mnoha budovách, což je provozně velmi drahé.“

V současnosti se podle Cikrta nad změnami v pražském zdravotnictví schází komise ministerstva složená z odborníků i politiků a jasno v otázce zmíněné nemocnice by mělo být do konce roku. „Rozhodně ji nehodláme zrušit,“ zdůraznil Cikrt.

Variantu přesunu nemocnice podporuje člen komise, poslanec za ODS Boris Šťastný. „Uvědomme si, že ta nemocnice funguje ve stovkách let starých energeticky náročných budovách a v areálu, kde není parkování, kde se vozidlo pomalu neotočí,“ uvedl argumenty pro stěhování nemocnice.

Podle Šťastného by mělo být pro nemocnici nalezeno místo v Praze, které by bylo na stejném břehu Vltavy, dobře dostupné obyvatelům, kde by se dalo vybudovat špičkové zařízení, kam by se dala nemocnice přesunout. „To znamená, že nic by neubylo, pouze by se lidé a technika přesunuli z bodu A do bodu B,“ dodal Šťastný.

Jde i o kvalitní výuku studentů

„Možná by to chtělo více pracovat a méně mluvit,“ reagoval na tyto úvahy pro Deník děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Rád bych věděl, na jaké místo se vejde nemocnice, která vyučuje kolem patnácti set až dvou tisíc studentů naší fakulty. Ataké si zdaleka nejsem jistý, zda na vybudování takové nemocnice vůbec někdo má finance,“ dal najevo svou skepsi děkan. On sám si neumí při pohledu na státní rozpočet představit, že by to měla být otázka nejbližších let.

„Umím si to představit asi tak, jako že v Praze bude v roce 2020 spartakiáda, tak proč si nepředstavit, že v roce 2040 tu budou nové prostory pro nemocnici,“ zlehčil úvahy Zima.

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza podobné stěhování připouští podobně jako Zima jen v případě, že bude zachována schopnost plnohodnotné výuky studentů a rozsah činnosti nemocnice v návaznosti na současné lékařské týmy.

Ondřej Vaněk, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?