Zmlácený lékař záchranky odmítá vendetu

5. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zastupitelství Prahy 5 dalo policii souhlas, aby muže, kteří v pondělí v noci po nehodě v Radotínské ulici brutálně zbili lékaře záchranné služby, obvinila z výtržnictví a ublížení na zdraví...


Případ, který se původně řešil jen jako přestupek proti občanskému soužití, tak převzali kriminalisté, kteří zahájí trestní stíhání útočníků. Napadený pětatřicetiletý lékař Zdeněk Šafrna tuto informaci, kterou mu Právo sdělilo, nechtěl ani příliš komentovat.

„Já osobně nevím, jaký k tomu zaujmout postoj. Nejsem mstivý člověk, celé události nechávám volný průběh, nechci vést nějakou osobní vendetu. Ať to policisté vyšetří a posoudí, zda věc předají soudu. Opravdu nemám chuť se zaobírat tím, jaký by měl být trest a podobně. Po pravdě řečeno mi není vůbec příjemné se k celé věci vracet,“ řekl Právu postižený záchranář, který bydlí v Příbrami.

Dva dny po napadení zachránil lidský život

Dvěma agresívním opilcům, kteří ho napadli údajně kvůli tomu, že jim po havárii jejich auta, při které se zranil třetí kumpán, nepomáhal hledat ztracený mobil, mohl doktor výrazně uškodit.

Stačilo, aby se nechal na nějakou dobu zneschopnit. To však neudělal a s velkou náplastí na hlavě už druhý den po incidentu opět sloužil.


„Nepovažoval jsem za nutné zůstat v nemocnici, ani v pracovní neschopnosti. Můj zdravotní stav nebyl takový, abych zradil své pacienty.“

napadený lékař Zdeněk Šafrna

„Nepovažoval jsem za nutné zůstat v nemocnici, ani v pracovní neschopnosti. Můj zdravotní stav nebyl takový, abych zradil své pacienty. Prodlužovat si za jakýmkoliv účelem neschopenku navíc považuji za nefér vůči státu,“ prohlásil Šafrna, který ve středu, dva dny po brutálním napadení, zachránil v lesoparku ve Velké Chuchli lidský život.

„Nechci, aby to vyznělo, jako že jsem udělal nějaký hrdinský čin. Vykonával jsem ve spolupráci s leteckou záchrannou službou a dalšími kolegy jen svoji práci, není to potřeba glorifikovat. Správce zoologické zahrady dostal za volantem infarkt a narazil v lesoparku do voliéry s ptáky. Byl v bezvědomí a jevil známky zástavy krevního oběhu. Samozřejmě jsem rád, že jsme byli úspěšní a člověka zachránili. To je na naší práci nejhezčí,“ sdělil lékař, který ani po napadení nepomyslel na to, že by skončil u záchranné služby.

„Nemyslím, že to, když si dva podnapilí lidé chtějí vybít vztek, je důvodem k tomu, aby člověk opustil práci, kterou má rád,“ uvedl lékař.

Narůstají sklony k násilí

„Já vidím řešení problémů úplně někde jinde. Stačilo by, kdyby všechny složky systému integrované záchranné služby měly statut veřejných činitelů. Při zásazích by to do jisté míry pomohlo, lidé by s námi jednali jinak. Takhle vědí, že si k nám mohou dovolit úplně všechno. Mohu vás ujistit, že bychom toho nijak nezneužívali,“ prohlásil Šafrna, který se s útoky na svou osobu setkal již mnohokrát.

„Ale nikdy s tak velkou agresivitou. Podle mě to souvisí s tím, jak ve společnosti narůstají sklony k násilí. Nad hulvátstvím se nikdo nepozastavuje a i násilné jednání začíná být pro některé lidi celkem obvyklou normou.“

Tomáš Urban, Právo, 03.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?