Znalec: Olomoucká nemocnice při porodu použila zakázanou metodu

17. 4. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Při komplikovaném porodu dítěte ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kvůli němuž se soudí s nemocnicí rodiče postižené holčičky, byla podle soudního znalce použita zakázaná metoda. Porodník tlačil loktem na dělohu rodičky, což mohlo vést k protržení dělohy.


Dítě nakonec přišlo na svět císařským řezem, ale těžce postižené. Použití metody tlaku, Kristellerovy exprese, dnes potvrdil znalec po zhlédnutí videozáznamu z porodu. Pořídil ho otec dítěte. Rodiče žádají po nemocnici 16,9 milionu korun. Zástupci nemocnice pochybení odmítají. Případ soud odročil na neurčito kvůli reviznímu posudku.

Holčička Lucie se narodila v říjnu 2010. Žena nejprve rodila přirozenou cestou. Když porod nepostupoval, lékaři použili vakuový zvon. Ženě nakonec praskla děloha a lékaři ihned přikročili k císařskému řezu. Dítě se narodilo s mozkem poškozeným nedostatkem kyslíku. „Při porodu paní Blaťákové byla použita zakázaná Kristellerova exprese, což je tlak na děložní fundus předloktím, který může vyvolat velmi vážné protržení dělohy s těžkým krvácením. To se v tomto případě jednoznačně stalo,“ řekl ČTK právní zástupce rodiny Petr Poloček.

Tvrzení žalobců dnes potvrdil i soudní znalec Zdeněk Hájek, který videozáznam porodu zhlédl. „Je to Kristellerova exprese, bohužel. Je to tlak celým předloktím, nejen dlaněmi. Bohužel velmi často dojde při tomto tlaku k poranění jater, sleziny, ke zlomení žebra. Pokud rodička vypověděla, že přitom pocítila ostrou bolest a najednou nic, je to typické pro rupturu dělohy,“ doplnil znalec. Dodal, že protržení dělohy mohla způsobit kombinace tlaku na dělohu, velkého plodu a použití zvonu. Dodal, že Kristellerova exprese je postup non lege artis, tedy postup, který neodpovídá nejnovějším vědeckým poznatkům nebo by mohl být nebezpečný.

Lékař David Neubert nejprve tlak loktem na břicho rodičky odmítl. „Nepamatuji si, že by jí někdo tlačil na břicho,“ uvedl lékař. Sám označil tuto metodu za zapovězenou. „Nikdy jsem to neviděl v reálu a ani jsem ji nedělal,“ uvedl. Při konfrontaci s videozáznamem připustil, že prováděl tlak na dělohu, aby pomohl porodu při použití vakuového zvonu. Důležitá je podle něj přiměřenost. Také právní zástupce nemocnice dnes odmítl, že by při porodu prováděl nějaký lékař nezákonné úkony. Poukázal i na to, že byl porod natáčen kamerou, proto by si to prý nikdo z lékařů nedovolil.

Rodiče postiženého dítěte již dříve uvedli, že je péče o holčičku velmi náročná, protože stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Zdravotní stav dítěte se postupně zhoršuje. Rodina má kvůli nákladné léčbě finanční potíže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?