Zneužívání neschopenek je celkem běžné

7. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně dvanáct lidí, kteří si užívají volna díky neschopenkám, odhalí měsícně kontroloři Okresní správy sociálního zabezpečení v Děčíně...


Ústecký kraj - Se zneužíváním neschopenek se nesetkávají pouze lékaři, kontroloři okresních správ sociálního zabezpečení. V severozápadních Čechách, kde je tradičně vysoká nezaměstnanost se s tímto problémem potýkají i zaměstnavatelé. Lidé, kteří za svou práci pobírají jen minimální mzdu totiž nejsou při nemoci finančně příliš znevýhodněni.

„Mám poměrně velké problémy s fluktuací lidí, a ti, kteří pracují, jsou zase často nemocní. Dokonce se mi již stalo, že člověk, kterého jsem zaměstnal v restauraci, již nastupoval s vědomím, že během několika dní půjde na nemocenskou,“ postěžoval si podnikatel z Litoměřicka Václav Janata. Ten ale na druhou stranu připustil, že vina může být částečně i na straně zaměstnavatelů, kteří využívají situace na trhu práce a zaměstnancům nabízejí jen velmi nízké výdělky.

Přibližně dvanáct lidí, kteří si užívají volna díky neschopenkám, odhalí měsícně kontroloři Okresní správy sociálního zabezpečení v Děčíně. Na celý okres jsou tito inspektoři pouze dva. Do terénu podle informací OSSZ vycházejí denně, přičemž jeden z nich úřaduje v Děčíně a druhý v oblasti Rumburk.

„Bohužel, hříšníků je u nás víc než jinde,“ řekla MUDr. Blanka Andrlová, vedoucí posudkového oddělení při OSSZ v Chomutově.

„Ve zhruba osmi procentech případů z provedených kontrol evidujeme hlášení porušení léčebného režimu. Toto číslo převyšuje republikový průměr přibližně o dvě procenta.“

Na dotaz, zda mezi těmi, kteří zneužívají neschopenky, jsou i „recidivisté“, připustila, že ano. „Každý jednotlivý případ evidujeme a dojde-li k jeho opakování, jsou použity citelnější a déle trvající sankce.“

Rozsah krácení nemocenských dávek, k němuž se v případě porušení léčebného režimu přistupuje, se totiž pohybuje v rozmezí 25 až 50 procent z celkové dávky. Pohyblivý je rovněž počet dní, kdy je sankce uplatňovaná.

Na Teplicku bylo za první pololetí letošního roku vystaveno 25 312 potvrzení o pracovní neschopnosti. Tepličané prostonali 814 017 dnů za prvních šest měsíců letošního roku, v pracovní neschopnosti tak strávili v průměru 32,16 dnů. Jestli pojištěnci v pracovní neschopnosti řádně plní léčebný režim kontrolují dvě pracovnice teplické Okresní správy sociálního zabezpečení.

„Kontroly jsou z devětadevadesáti procent případů cíleně směřovány k osobám, u kterých je předpoklad porušení léčebného režimu,“ uvedl ředitel OSSZ Teplice Jiří Budek. Pokud se ukáže, že pacient léčebný režim skutečně porušil, dojde ke snížení výplaty nemocenských dávek, popřípadě k jejich úplnému odejmutí. Ústecká OSSZ krátí během roku dávky asi desetině nemocných, když tato sankce může ukrojit čtvrtinu až polovinu dávky denně. Šance, že by kontrola správy dorazila k „pacientovi“ domů, je však malá. Na Ústecku dbá nad dodržováním léčebného režimu jeden pracovník OSSZ. Tuto možnost má ale i zaměstnavatel.

Všeobecná zdravotní pojišťovna takzvané neschopenky a s nimi spojenou problematiku neeviduje. Tato oblast spadá, podle slov zástupce ředitele ústecké pobočky VZP Jana Benáka, do kompetence Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ).

„Ta má své vlastní posudkové lékaře. Ti se svými kolegy z obvodů společně sledují případy neschopenek,“uvedl Benák.

Z nedávné hrozby vlády, že bude postihovat zdravotníky za vystavení nepravdivé neschopenky, lékaři obavy nemají. Podle tehdejší reakce předsedkyně ústeckých lékařů pro dospělé MUDr. Pavly Píchové jsou si lékaři vědomi, že neschopenky hodnotí ještě posudkový lékař OSSZ. Málokterý lékař by proto napsal falešnou neschopenku. Podle jiného lékaře prý nelze při rychle se měnícím zdravotním stavu pacienta zpětně kontrolovat, zda byla neschopenka vydána oprávněně či ne.

Severočeské noviny, 7.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?