Zrušení metadonového centra v Praze by zvedlo kriminalitu

26. 2. 2013 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedoucí psycholog Drop in Ivan Douda řekl Deníku:


Budou se ulicemi centra potloukat desítky narkomanů? Zvýší se tím kriminalita? I to by se zřejmě mohlo stát, kdyby hlavní město včas nenašlo místo pro středisko pomoci drogově závislým Drop in.

Už v polovině minulého roku muselo takzvané metadonové centrum opustit své dlouholeté sídlo v ulici Ve Smečkách a od té doby funguje v provizoriu. Za několik dnů mělo napevno zakotvit v nemocnici Na Bulovce.

Jenže zde se zatím neuvolnily městem slibované prostory.

„K dispozici budou až v září,“ uvedl náměstek primátora Ivan Kabický, který zatím urychleně hledá další náhradní ordinaci. V té současné – nízkoprahové v ulici Karolíny Světlé, nemůže Drop in dále bezproblémově fungovat. Podle tamního šéflékaře Zdeňka Veselého se nyní setkávají lidé léčící se ze závislosti s těmi, kteří si přicházejí vyměnit injekční stříkačky. „A to je neudržitelné. Pokud se pro metadon nenajde jiný prostor, bude muset Drop in zavřít,“ sdělil Veselý České tiskové kanceláři.

Tato varianta je nepřijatelná jak pro klienty a pracovníky Drop inu, tak i pro náměstka Kabického. Ten ujišťuje, že se metadonové středisko v řádu týdnů přestěhuje do nájmu v jiném místě. „Zatím nelze upřesnit lokalitu s ohledem na pokračující jednání,“ podotkl Kabický s tím, že se snaží domluvit tříletou nájemní smlouvu.

Drop in by tak v budoucnu mohl působit jak zde, tak i v nemocnici Na Bulovce. Vedoucí psycholog Drop in Ivan Douda pro Deník uvedl, že náměstek Kabický se skutečně intenzivně snaží najít vhodnou ordinaci.

„Zatím není nic jisté. Ve hře je několik variant. Například mobilní buňky. Uvažovalo se i o nějakých prostorách na Žižkově,“ sdělil Douda. Potvrdil zároveň slova lékaře Zdeňka Veselého z nízkoprahového centra v ulici Karoliny Světlé.

„Je tam velký přetlak. Jak z personálních, tak i z terapeutických důvodů. Drogově závislí se tam míchají s klienty, docházejícími na konzultace.

To je zásadní problém,“ řekl Douda.

Metadonové středisko pro pomoc drogově závislým Drop in je už od poloviny loňského roku v problémech. Funguje v provizoriu a volné místo v nemocnici Na Bulovce se pro něj uvolní až v září. Náměstek primátora pro zdravotnictví Ivan Kabický nyní rychle hledá náhradní řešení.


Šéfpsycholog Drop in Ivan Douda věří, že během několika týdnů se ordinace přestěhuje do prostor, které budou více vyhovovat. Jinak by to prý mohlo znamenat problém.

Dělá pro vás magistrát dost? Nepodcenil situaci, jestliže se dosud neuvolnilo místo v nemocnici Na Bulovce?

Jsme ve spojení s náměstkem Kabickým. Musím konstatovat, že dělá skutečně dost. Jistě se snaží hledat nové prostory.

Víte, o jaké prostory by se mělo jednat, a do kdy byste se tam měli z nízkoprahového centra v ulici Karoliny Světlé přestěhovat?

Nic zatím není jisté. Jednali jsme o mobilních buňkách, či o jistých prostorách na Žižkově. Čekáme na to, která varianta bude nejschůdnější jak pro nás, tak pro město.

Skutečně nemůžete dál fungovat společně s nízkoprahovým centrem?

To je a bude obtížné. A hlavně nevhodné z hlediska personálního i terapeutického. Je zde patrný velký přetlak klientů. Navíc jedni, kteří se léčí z drogové závislosti do ulice Karoliny Světlé docházejí na konzultace, ti druzí, drogově závislí, docházející za substitucí. Klienti metadonového centra jsou, nutno říci, dost nápadní a mohou jistě vadit lidem, žijícím kolem. Je to určitě jen dočasné řešení.

Dovedete si představit katastrofický scénář? Jak by to dopadlo, kdyby se pro metadon nakonec nenašly žádné vhodné prostory a musel by skončit?

My věříme, že prostory v nemocnici Na Bulovce nakonec budou. Praha si totiž nemůže dovolit, aby metadon zanikl. To by zásadně zvedlo kriminalitu. Představte si, že zhruba sedmdesát lidí, kteří denně potřebují svoji dávku, by bylo náhle bez pomoci. Jednoduše by si museli den co den nakrást alespoň tisíc korun, aby se k dávce dostali.

Existuje nějaký termín, do kdy by jste se měli přestěhovat do náhradní ordinace, než se uvolní prostory Na Bulovce?

Těch termínů už bylo bohužel několik. Představujeme si ale, že do přechodného útočiště bychom se mohli uchýlit do měsíce, maximálně do dvou.

Jak to bude vypadat, až se v září přesunete do nemocnice Na Bulovce? Nebude to místo nevhodné? Příliš vzdálené od centra?

Je sice pravda, že to je zdánlivě daleko od centra a drogově závislí se v centru pohybují. Podle našich zkušeností si ale klienti dost rychle zvyknou. Oni nás totiž potřebují. Nakonec to ale zas tak z ruky není. Je to pár stanic od Palmovky. Spoléháme na to, že se tam v září budeme moci přestěhovat a do té doby se nám společně s městem podaří najít dočasnou ordinaci.


FAKTA

● Drop in byl v České republice jednou z prvních organizací zabývajících se drogovými závislostmi.

● Vznikl jako nadace v roce 1991.

● Jde o jediný odvykací program tohoto typu v Praze.

● Podle odhadů přitom v metropoli žije 10 až 14 tisíc uživatelů tvrdých drog.

● Jen na Václavské náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?