Zrušení poplatků se vrací. Kraje potřebují ušetřit

12. 10. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické poplatky, přesněji jejich zrušení, se znovu vracejí do politiky. Vláda má na programu nejbližšího zasedání návrh komunistů, kteří chtějí paltby u lékaře a v lékárníách plošně zrušit.


Podle autorů je radikálnější než předchozí pokus o zrušení, který vrátil sněmovně Senát a pak neprošel.

„Zákon, který navrhujeme, ruší poplatky plošně a zachovává limit dva a půl tisíce korun. Pokud ho vláda projedná, mohl by se objevit už na říjnové schůzi sněmovny,“ uvedla komunistická poslankyně Soňa Marková.

Limitem do 2,5 tisíce korun je přitom podle spoluautora návrhu a dalšího poslance komunistů Milana Bičíka míněn strop, po jehož dosažení by byl pacient osvobozen i od placení takzvaných doplatků, které se týkají léků či zdravotnických pomůcek.

„Znamená to, že kdybchom uspěli, vrátí se situace ve zdravotnictí před Julínkovu reformu, ale s tím rozdílem, že nově bude zaveden strop právě pro doplatky,“ uvedl poslanec.

Kraje by byly rády

Opětovnou snahu o zrušení poplatků ohlásili i sociální demokraté.

Krajské vlády, které vedou, totiž zatím musejí počítat s tím, že i příští rok budou muset na poplatky vydat nemalé částy ze svých rozpočtů. Jde o „službu“, k níž se socialisté zavázali voličům před loňskými volbami do krajů, a kterou dnes využívá zhruba polovina obyvatel.

Od letošního února za ni každý kraj zaplatil řádově desítky milionů korun, i když se sociální demokraté podobně jako nyní komunisté několikrát pokusili ve sněmovně poplatky zrušit a krajské pokladně ulevit.

„Je to stále naše priorita,“ řekl Aktuálně.cz jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek.

Zkusíme to znovu, říká Hašek

Sociální demokraté v čele krajů však neskrývají, že pro příští rok už s proplácením poplatků příliš nepočítali. Jenom tento rok se je opakovaně pokusili zrušit novelou zákona ve sněmovně, ale dosáhli jen dílčí změny a tedy dílčí úlevy pro krajské rozpočty. Od třicetikorunových poplatků za ošetření jsou například osvobozeny děti do 18 let.

„Samozřejmě jsme počítali, že po vyhraných předčasných volbách vláda ČSSD neprodleně poplatky zruší,“ přiznává už citovaný jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Jedním dechem říká, že ČSSD přijde znovu do sněmovny s návrhem na zrušení či výrazné omezení poplatků.

„Vzhledem k tomu, že poprvé neprošel návrh o jediný hlas, má jistě smysl se o to znovu pokusit,“ říká Hašek. Přesnější plán ale zatím nemá.

V Jihomoravském kraji využívá hrazení poplatků asi šedesát čtyři procent obyvatel, kraj to přišlo zatím na třicet milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?