Zrušení poplatků v lékárnách se má kompenzovat zvýšením marže

25. 8. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení třicetikorunových poplatků v lékárnách od příštího roku by se mělo kompenzovat lehkým zvýšením marže. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.


Další variantou je zavedení takzvaného zdravotního výkonu pro lékárníky, například za poučení pacienta při výdeji léku. Zvýšení marže léky v žádném případě nezdraží, půjde na vrub zdravotních pojišťoven, doplnila později mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„Z hlediska časového to spíš vidím, že to bude od 1. ledna úpravou marže,“ řekl Němeček v ČT.

Lidé od příštího roku pravděpodobně nebudou platit poplatky ani u lékařů. Zůstanou jen devadesátikorunové na pohotovostech. Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví jej hodlá nahradit z navýšených odvodů státu při využití běžných úhradových mechanismů. Na regulačních poplatcích za dobu jejich platnosti vydali pacienti 30 miliard korun.

Situace v lékárnách je podle Němečka specifická tím, že vykazují, že se na poplatcích vybralo 1,7 miliardy korun, ale ve skutečnosti většina lékáren reálně poplatek nevybírala a pacientům ho kompenzovala. Stát bude lékárnám kompenzovat jen to, co se reálně vybralo. „Takže se bavíme o nějakých 700, 800 milionech,“ uvedl.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Platby za státní pojištěnce, tedy za děti, seniory a nezaměstnané vláda zvýšila od července. Letos z nich získají zdravotní pojišťovny o 2,1 miliardy korun navíc, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí to bude navíc 4,2 miliardy korun. Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka.

„Kdybych byl na ministerstvu já, nerušily by se regulační poplatky. Tam stát přišel ročně o 5,5 miliardy… Pan ministr to velmi dobře zařídil, to všechna čest. Mohl ale zařídit 5,5 miliardy a nechat regulační poplatky,“ reagoval bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Dodal, že to stejně nakonec zaplatí daňoví poplatníci. „Mohlo tam těch pět miliard být a mohlo být trošku více na rozvoj, na investice a zvýšení platů zdravotníků, které je velmi potřeba,“ komentoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?