Zubaři chtějí upozorňovat na podfinancování stomatologie

20. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubaři zahájili kampaň, během níž chtějí veřejnost upozorňovat na podle nich nedostatečné financování stomatologické péče. Žádají zvýšení úhrad za některé výkony nebo to, aby si pacienti za některé úkony platili.


Novinářům to řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) si ale stomatologové vyjednali s pojišťovnami zvýšení úhrad pro příští rok o 2,5 procenta. Ministr uvedl, že protestům zubařů nerozumí.

Podle Chrze se zubaři ke kampani připojí různým způsobem. Může to být i tak, že někteří lékaři přestanou nabízet péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, a nebudou přibírat nové pacienty.

„Dlouhá léta upozorňujeme politiky, zdravotní pojišťovny i pacienty na fakt, že úhrady některých výkonů ze zdravotního pojištění jsou hluboko pod náklady, které musíme vynaložit, abychom tyto druhy péče mohli našim pacientům s čistým svědomím poskytnout,“ uvedl Chrz. Podle něj ale vždy dostaly přednost jiné obory, naposledy například nemocnice, kterým vláda schválila desetiprocentní navýšení mezd od příštího roku.

Kromě dvouapůlprocentního navýšení pro příští rok se podle ministra zdravotnictví Němečka zubaři dočkali i letos, kdy jim platby vzrostly o tři procenta. „Proto protestu vyhlášenému dnes naprosto nerozumíme. Spíše by bylo možné v akci spatřovat začátek jakési předvolební kampaně některých představitelů České stomatologické komory před jejich nadcházejícím sjezdem,“ poznamenal Němeček. Chrz tvrdí, že navýšení by bylo potřeba alespoň desetiprocentní. Dohodu s pojišťovnami komora označila za „vrabce v hrsti“.

Komora má nového šéfa volit v listopadu, současný prezident Chrz se o funkci nechce znovu ucházet. Nahradit by ho chtěl mimo jiné viceprezident Robert Houba.

Zubaři žádají buď navýšení úhrad ze zdravotního pojištění, nebo vyjmutí některých druhů zubní péče z veřejného zdravotního pojištění tak, že by si pacienti museli tyto úkony platit. Chrz zopakoval už dřívější požadavek zubařů, aby si pacienti platili plomby nebo také za léčbu kořenových kanálků a rovnání zubů u pacientů nad 18 let.

To ale ministerstvo odmítá. V dnešním prohlášení připomnělo, že zubaři poskytují „široké spektrum péče, která není hrazena ze zdravotního pojištění, takže pacienti za ošetření svého chrupu u zubaře nechávají nemalé částky“. Podle ministerstva jsou sice příjmy lékařů z komerčně prováděné stomatologie výrazně vyšší než za výkony hrazené z veřejného pojištění, ale podle úřadu není možné za tyto výkony platit komerční ceny.

Symbolem nynější kampaně stomatologů má být zubní protéza, které se přezdívá klapačka. Podle zubařů podfinancování zubní péče může vést k tomu, že bude přibývat lidí, kteří budou na sklonku života odkázáni na úplnou zubní náhradu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?