Zubaři už zase mají pořadníky

15. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S omezeným množstvím peněz na letošní první pololetí nejsou schopni pokrýt péči o všechny své pacienty, především o klienty menších zdravotních pojišťoven. Na poskytnutí finančně náročnější péče proto musí jako před listopadem 1989 sepisovat pořadníky...


PRAHA -

K návratu do předlistopadové praxe musel přistoupit například soukromý stomatolog z Prahy-Hostivaře. Do začátku května vyčerpal finanční prostředky přidělené pro klienty dvou menších zaměstnaneckých pojišťoven, u dalších k tomu dojde v krátké době.

„Pokud jejich pojištěnci přijdou na běžné ošetření nebo na preventivní prohlídku, ošetřím je zadarmo. Jestliže ale budou potřebovat protetiku, musím je odkázat, ať přijdou až ve druhém pololetí a zapíšu je do pořadníku. Musel bych za zhotovení platit laboratoři ze svého,“ vysvětluje svůj postup zubař, který chce zůstat v anonymitě z obavy před možnou odvetou ze strany úřadů.

Do podobných problémů se dostali jeho kolegové prakticky v celé republice. Předseda brněnské organizace České stomatologické komory Radek Peřina například pro ČTK varoval, že si jeho kolegové budou ve zbylých týdnech pololetí vybírat dovolenou, nebo že budou ošetřovat pouze akutní případy.

Rath: Jen si vymýšlejí

Ministr David Rath tvrdí, že si zubaři vymýšlejí a záměrně situaci dramatizují. Poukazuje, že úhrady za péči si pro toto pololetí dohodla s pojišťovnami sama komora. Sama teď nese zodpovědnost, pokud se ukáže, že je peněz málo.

„To je sice pravda,“ připouští prezident komory Jiří Pekárek, „ale je třeba si uvědomit, že loni v červnu vznikla tzv. všeobecná dohoda o úsporách ve zdravotnictví, kterou ministr Rath a premiér Paroubek uzavřeli s pojišťovnami. Počítala s nejvýše tříprocentním nárůstem úhrad. Pokud jsme nechtěli, aby nám výši financí nařídil přímo Rath, museli jsme na to přistoupit. Byla to vynucená dohoda,“ říká Pekárek.

Vzniklou situaci považuje za diskriminaci klientů menších zdravotních pojišťoven. „V tom právě tkví systémová chyba Rathových úhradových vyhlášek,“ soudí Pekárek. „V případě VZP se pracuje s velkými objemy peněz a ordinace tudíž mají určitý finanční polštář. U menších pojišťoven je ale situace odlišná. V případě nutnosti vysokých přímých nákladů na ošetření se péče stává pro tyto pacienty nedostupnou,“ vysvětluje Pekárek.

Podle Pekárka se pořadníky na finančně náročnější výkony kvůli Rathovým necitlivě nastaveným úhradovým vyhláškám objevují i v dalších lékařských oborech. Do problémů se dostávají i laboratoře vyrábějící zubní protetiku - po jejich zboží klesla poptávka. „To ale znamená, že se péče neposkytuje. A to už jsme u přídělového hospodářství jako před rokem 1989, kdy pořadníky na protetiku skutečně existovaly,“ poukazuje prezident komory.

Lidovky.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?