Zubní náhradu má už každý desátý Čech

13. 3. 2010 10:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkové zubní náhrady nebo zubní můstky má v Česku už 1,2 miliónu lidí, to je více než desetina národa. Každoročně přibývá zhruba 90 tisíc lidí, kteří nově zubní náhradu dostávají.


Vyplývá to z dlouhodobé statistiky Centra ústní hygieny pro seniory.
„Zubní náhrady se většinou týkají starší generace,“ řekl Právu v pátek Jiří Mazánek, přednosta stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Podle jeho slov přibývá starších lidí, kteří se dožívají vysokého věku a i ve stáří chtějí mít dobrou úroveň ústní dutiny, a tak si náhrady nechávají dělat.
„Navíc i když se zlepšila péče o chrup, stále je v celé populaci nízká. Proto lidé zbytečně ztrácejí zuby následkem zubního kazu a parodontózy. I odtud je více náhrad,“ soudí Mazánek. Domnívá se, že moderní implantáty, které se usazují přímo do kosti, jsou pro část populace nedostupné, protože jsou drahé. A tak raději volí zubní můstky.
Stejného názoru je i prezident stomatologické komory Pavel Chrz: „Dříve jsme se setkávali s pacienty kolem čtyřiceti let a neměli už ani jeden zub. Museli jsme jim dělat celkové náhrady chrupu. Dnes už taková situace není, protože mladým mnohem více záleží na kvalitním chrupu. Starší generace, která dřív tolik o svůj chrup nepečovala, má však zubní náhradu velmi často.“

Preventivní prohlídka dvakrát ročně

Mnozí lékaři také tvrdí, že někteří lidé si nechávají zuby, byť jen s mírným kazem, vytrhávat a nahrazovat porcelánovými implantáty, aby měli krásný chrup a úsměv.
„Žádný ze skutečně odpovědných zubařů nepřistoupí na zbytečné vytrhávání zubů, které se dají léčit,“ tvrdí Chrz.
Oba odborníci soudí, že už v dětech je třeba vypěstovat pevné návyky péče o chrup. Tím se v pozdějším věku lidé vyvarují zbytečných kazů vedoucích ke ztrátě zubů.
„Donutit lidi, aby o své zuby, ale i o celkové zdraví pečovali, je někdy opravdu těžké,“ soudí profesor Mazánek.
Na preventivní prohlídku bychom k zubaři měli chodit dvakrát ročně, a to i v případě, že máme zubní můstky. Pokud totiž o zubní náhradu dostatečně nepečujeme, a výzkum zmíněného centra ukázal, že se o ni nestará 37 procent lidí, kteří je mají, můžeme se připravit o nárok na příspěvek ze zdravotního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?