Zubová: Zdravotní poplatky jsou hloupý krok

4. 3. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslankyně za zelené Olga Zubová předložila zákon, kterým chce výrazně ovlivnit české zdravotnictví. Posvítit si totiž chce na chystané slučování zdravotních pojišťoven...


Téměř každá zmínka, která se o vás v médiích objeví, je uvedena slovy: „rebelka Zubová“. Jinak tomu není ani po víkendové republikové radě zelených. Jste programově vždy proti svému předsedovi?

To určitě ne. Všimli jste si například, že jsme s Věrou Jakubkovou obě nedávno podržely Bursíka při hlasování o vládním návrhu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, a to na rozdíl od mnoha vládních poslanců? Naše takzvané rebelství není namířeno proti stranickému šéfovi, i když jenámto často podsouváno. Když jde o dobrou věc, máMartin Bursík naši podporu. Aže senám tak říká? Stačí párkrát použít vlastní hlavu a nehlasovat jako ovce se zbytkem „stáda“. Jsem překvapená, jak málo se mezi poslanci ctí pravidlo hlasování podle nejlepšího svědomí. Vždycky, když jsme s kolegyní Jakubkovou obhajovaly na klubu odlišné stanovisko, vzbudily jsme podezření Martina Bursíka z nějakých dohod s opozicí. Podpořit návrh z jiné než koaliční dílny se rovná téměř vlastizradě.

Vy se nyní ve sněmovně ale prezentujete hlavně jako spolupředkladatelka návrhu, který má zabránit účelovému slučování zdravotních pojišťoven. Proč?

Návrh je veden dobrým úmyslem zamezit tomu, aby nově vzniklý subjekt nepohltil dobře fungující zdravotní pojišťovnu. Objevují se ale i protiargumenty v souvislosti s novou situací, kterou je ekonomická krize. Tady naopak někteří odborníci poukazují na to, že sloučením více zařízení je možné ušetřit nemalé finanční prostředky na zaměstnancích, reklamě, zařízení, technickém vybavení budov atd. Všechny argumenty dobře vážím. Nechci udělat chybu. Určitě budu chtít znát stanovisko všech subjektů, jichž by se změna týkala. A klidně návrh přehodnotím, budeli zřejmé, že by nebyl ku prospěchu. Přiznat omyl považuji za normální.

Zdravotnictví je neustále středem politického zájmu všech stran. Někdy se zdá, že nejde ani tak o věc, ale o jednoduché získávání politických bodů. S kterými vládními návrhy reformy zdravotnictví jste měla největší problém?

Největší „masakr“ se odehrál samozřejmě kolem zdravotnických poplatků. Bylo těžké najít kompromis zeleného programu, koaliční dohody a vlastního přesvědčení. Poplatky považuji za hloupý krok, kterým rozhodně neměla být odstartována reforma zdravotnictví. Náš stranický program s jistými poplatky počítá, není ale specifikováno, koho a do jaké míry se týká. Mámjednoduchý návod: poplatek za hospitalizaci, recept a pohotovost. Žádné poplatky u praktiků, žádné kombinace doplatků a poplatků u léků.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?