Zůstanu, ví odvolaný primář

17. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle politiků špatně řídil ARO, podle lékařů ho dostal na západní úroveň. Odvolaný primář Roman Brázdil.


Pro jedny špičkový odborník, pro druhé kverulant. Jedenáct let vedl Roman Brázdil oddělení ARO v karlovarské nemocnici. Současně ale také kritizoval existující a navrhoval nové podoby krajského zdravotnictví. Naposled se například tvrdě obul do způsobu a podmínek, za jakých Karlovarský kraj pronajal sokolovskou nemocnici. Od března už primářem není.

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice (KKN) vás z funkce primáře oficiálně odvolalo kvůli porušování vnitřních směrnic. Co vám politici vytknuli?

Z funkce primáře ARO mě odvolalo představenstvo, ve kterém sedí tři krajští radní ČSSD a jeden za KSČM. Generální ředitel mi pak oznámil, že důvod odvolání mi sdělovat nemusí. Poté uvedl, že je to kvůli mé komunikaci s médii. Nejednalo se tedy o žádné odborné pochybení mé nebo kohokoliv jiného z našeho oddělení. Teprve později, po bouřlivé reakci zaměstnanců nemocnice na mé odvolání z funkce, začal zejména radní Larva urychleně konstruovat falešné důvody. Například roky trvající managerské nezvládání chodu našeho oddělení či třeba nezavedení knihy docházek.

To ale nebylo vaše první odvolání. Už jste byl také lékařským ředitelem varské nemocnice.

Ano, máte pravdu. Lékařským ředitelem naší nemocnice jsem byl dokonce dvakrát. A dvakrát mě krajští politici odvolali. Poprvé radní za ODS na začátku nechvalně známého období, kdy všechny tři nemocnice našeho kraje drancovala společnost Česká zdravotní. Podruhé mě z této funkce odvolali před rokem, a to současný radní pro zdravotnictví - doktor Larva.

Čím podle vás politikům vadíte?

Nejvíc určitě vadím některým arogantním a hloupým politikům, kteří si neplní ani své základní povinnosti. Kteří nemají ani nejmenší představu o tom, co a jak dělat, kteří neumí racionálně řídit zdravotnictví či chod jim svěřených nemocnic. A kteří se o to víc snaží pletichařit, ovlivňovat všechny velké veřejné zakázky a rozkrádat společný majetek. Rozhodně se nenechám současnými radními zastrašovat.

Co vám vadí na řízení krajského zdravotnictví?

Naprostá odborná nekompetentnost zodpovědných krajských úředníků. Pak neustálá a všudypřítomná korupce, arogance a tajnůstkářství. Karlovarský kraj je nejmenším krajem v zemi. Má tak sice jen tři sta dvacet tisíc stálých obyvatel, zato však má celkem pět nemocnic. Odborně zcela nesourodých. Krajští radní přesto nechtějí zdravotní péči racionalizovat a jim svěřené tři „okresní“ nemocnice efektivně řídit a centralizovat. Nejsou ochotni vytvořit v Karlových Varech nemocnici s krajským statutem. A nedokáží ani zodpovědně vybrat a provést některou ze zdravotních koncepcí, které jsme jim předložili. Paradoxní je, že nikoho z politiků či managerů nemocnic dnes vůbec nezajímají odborné výsledky, úroveň poskytované péče, pacieti, medicína.

A nemohou být za vaším odvoláním právě slova o korupci, rozkrádání a tunelování?

Zcela určitě ano. Vadí mi, že jsem byl odvolaný z odborné funkce primáře nekompetentními politiky pro poukazování na chaos a rozpad krajského zdravotnictví, korupci a tunelování nemocnic. Štve mě, že uplynulo už více než dvacet let od sametové revoluce a odvolávají mě z politických důvodů radní z ČSSD a KSČM. A navíc symbolicky v únoru.

Ve funkci primáře ARO jste byl jedenáct let. Jak se pod vaším vedením oddělení proměnilo, tedy pokud se proměnilo?

Obecně si myslím, že chod jakéhokoliv oddělení ovlivňuje z osmdesáti procent právě primář. V případě našeho oddělení se nám ho podařilo personálně doplnit, stabilizovat a rozvinout. Vychovali jsme týmy erudovaných lidí, kteří se dnes nepřetržitě starají o kriticky nemocné z celého kraje. Poskytujeme anesteziologický servis všem operačním oborům nemocnice. Provozujeme urgentní příjem. Oddělení jsme slušně vybavili. Zavedli jsme nové postupy a standardy. Medicínsky snese naše oddělení přísné porovnání s obdobnými odděleními v západoevropských zemích. Rozhodně se nemáme za co stydět.

Uvažoval jste po své odvolání z funkce primáře o tom, že z nemocnice odejdete?

Vybudování tak specializovaného a perfektně fungujícího oddělení, jako je naše, vyžadovalo z mé strany stoprocentní nasazení, obrovské množství práce a kus života. Za další osud a bezproblémový chod našeho ARO se proto cítím i nadále osobně zodpovědný. A nemíním se určitě jen tak vzdát a odejít. A pak z povzdálí sledovat, jak naši politici vše boří a ničí výsledky našeho mnohaletého úsilí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?