Zvýšení hlukových limitů se dále projednává

11. 2. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení hlukových limitů zamíří v dohledné době velmi pravděpodobně do druhého kolečka připomínkových řízení. Tentokráte na stoly dalších ministerstev a odpovědných orgánů. Připustil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Na přímý dotaz, co je pravdy na informacích, že vyhláška možná už dál nebude putovat a bude zasunuta do archivu už po ukončeném interním připomínkovém kole, řekl, že „nic takového není v plánu“.

Po vypořádání interního připomínkového řízení by podle jeho slov měl být materiál standardním způsobem postoupen do vnějšího připomínkového řízení. Dotaz o stopnutí vyhlášky vznesl deník E15 na základě informací od poslankyně Věry Jakubkové.

Té se zvýšení hlukových limitů nelíbilo do té míry, že požádala o vysvětlení, proč by měly být limity zvýšeny, ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou. Požádala také o zaslání interních podkladů.

„Bylo mi sděleno, že jde o interní záležitost a podklady mi nemohou být zaslány. Ministryně mi však řekla, že je dost možné, že se materiál nakonec do vlády ani nedostane, protože se celá věc příliš zmedializovala a zpolitizovala,“ sdělila Jakubková.

Podstatou novelizace hlukové vyhlášky, kterou schvaluje pouze vláda, má být zvýšení hlukových limitů pro silnice první třídy, silnice pro motorová vozidla, dálnice a také ve výjimečných případech i pro místní komunikace.

Zatím platné vládní nařízení z roku 2006 stanoví maximum pro venkovní hluk z hlavních silnic na 60 decibelů ve dne a 50 v noci. Ministerstvo zdravotnictví podle zdrojů deníku E15 chce tyto hodnoty zvýšit o pět decibelů.

Kromě toho by součástí novelizace mělo být i prodloužení období, kdy budou uznávány staré hlukové zátěže. Podle ekologických aktivistů vyhovují tyto úpravy především ministerstvu dopravy a jeho státní příspěvkové organizaci Ředitelství silnic a dálnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?