Abbott koupí výrobce testů Alere za 4,48 miliardy USD

18. 4. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký výrobce zdravotnického zařízení, léků a výživy Abbott Laboratories koupí za 4,48 miliardy USD (112,6 miliardy Kč) výrobce diagnostických testů Alere. Dohoda ukončí delší dobu trvající právní spor mezi oběma firmami kvůli krachu předchozí dohody o spojení.


Firmy se původně dohodly na spojení již loni v lednu. Abbott se však později rozhodl od dohody odstoupit s tím, že firma Alere skryla některé závažné informace o právních a regulačních problémech. Firmě Alere se však ukončení dohody nelíbilo a spory nakonec vyvrcholily žalobami.

Nyní se společnosti dohodly na nové, nižší nabídce. Abbott podle revidované nabídky zaplatí za jednu akcii Alere 51 dolarů, což ve srovnání se čtvrteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 20,5 procenta. Loni Abbott nabídl za jednu akcii Alere 56 dolarů. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Alere vyrábí testy pro použití v ordinacích lékařů, nemocnicích i doma. Mezi její výrobky patří mimo jiné testy na chřipku, malárii, tuberkulózu či HIV, ale i testy na drogy a alkohol. Abbott akvizicí výrazně posílí na trhu s testy, které se nemusejí provádět v laboratořích, ale v ordinacích případně i přímo doma u pacienta a jejich výsledky jsou rychle známé. Tento trh výrazně roste, protože toto testování urychluje léčbu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?