Abbott převezme za 1,2 miliardy dolarů firmu TheraSense

14. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká farmaceutická společnost Abbott Laboratories převezme za zhruba 1,2 miliardy dolarů jinou americkou firmu TheraSense. Ta se věnuje převážně výrobě testů na diabetes a Abbott chce jejím prostřednictvím posílit svůj vliv v tomto segmentu trhu...


NEW YORK -

O tržby firmy TheraSense se v poslední době nejvíce zasluhují testovací proužky FreeStyle a soupravy na testování hladiny cukru v krvi. Tržby za prvních devět měsíců loňského roku činily zhruba 150,1 milionu dolarů.

Abbott zaplatí za jednu akcii firmy TheraSense 27 dolarů, což je k pondělní zavírací ceně na Nasdaqu prémie kolem 33 procent. V letošním roce se nákup konkurenčního podniku odrazí nižším ziskem o zhruba jeden cent na akcii, od roku 2005 už by se však měl zisk Abbotu díky akvizici zvyšovat.

Abbot bude schopen získat přístup k nové technologii s názvem FreeStyle Navigator, kterou TheraSense používá. Ta sleduje cukr v krvi a výsledky zasílá na malé bezdrátové zařízení. To má pacient v kapse nebo jinde blízko sebe, píše agentura Reuters.

TheraSense vyvíjí další technologii, která vedle monitoringu hladiny cukru dodá inzulín, pokud to bude na základě testů nutné. Technologii by měl ve druhém čtvrtletí představit partner firmy, společnost Deltec. Odborníci si myslí, že onemocnění cukrovkou se stane ve vyspělých zemích stále větším problémem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?