AFP: Ayahuasca je módní ve Spojených státech i v psychiatrii

4. 1. 2017 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Připravuje a pije se podle šamanských rituálů. Oblibě se těší zvláště v Silicon Valley a v Hollywoodu. Zajímají se o ni také lékaři.


Dominique byla závislá na kokainu a kouřila denně dvě krabičky cigaret, dokud neobjevila ayahuascu, halucinogenní nápoj pocházející z Amazonie. „Se vším jsem najednou přestala, a to bez jakéhokoli úsilí,“ říká. Tato Američanka francouzského původu patří k tisícům milovníků tohoto nápoje, který začíná být ve Spojených státech populární a zajímá vědce zabývající se psychiatrií. Ti v něm spatřují potenciální lék proti závislosti, depresi nebo posttraumatickému syndromu, píše agentura AFP.

Ayahuasca, kterou američtí zdravotníci označili za tvrdou drogu, však není bez rizika. Tento odvar z liany Banisteriopsis caapi a listů rostliny chacruna, který se připravuje a pije podle šamanských rituálů, se v posledních deseti letech těší mimořádné popularitě. Zvláště v Silicon Valley a v Hollywoodu, kde některé celebrity - Sting, Paul Simon, Tori Amos či Lindsay Lohanová - popsaly svou zkušenost s tímto nápojem.

„Mylně se soudí, že ji užívají jen hippies s péry ve vlasech, ale berou ji módní návrháři, herci, kadeřníci, šéfové podniků, právníci…“ ujišťuje Jeff, který pořádá seance s popíjením tohoto nápoje. „V době poznamenané konzumním stylem života lidé hledají silné duchovní zážitky,“ prohlašuje.

Podle profesora Minnesotské univerzity Dennise McKenna se v New Yorku každou noc koná asi stovka seancí a totéž zřejmě platí o Los Angeles nebo o San Francisku. Je však těžké to přesněji určit, protože tato substance obsahující silně psychotropní látku dimethyltryptamin (DMT) je nelegální.

Ti, kdo ayahuascu užívají, tvrdí, že tak činí jen jednou za několik měsíců. Nejprve musejí dodržovat týdenní přísnou dietu, než se mohou zúčastnit seancí, které se konají v přírodě a zahrnují meditace a tradiční zpěvy.

Pozření nápoje vyvolává euforické halucinace. „Měla jsem pocit, že vystupuji ze svého těla. Viděla jsem růžové a fialové hrdličky a zelené geometrické obrazce,“ říká Dominique. Jiné vidiny jsou však mnohem pochmurnější, někdy až hrůzostrašné. Většinou je doprovází zvracení. „To je očista,“ tvrdí Jeff.

Někteří nezaznamenají žádné změny, jiní však popisují radikální proměnu. „Přestal jsem kouřit, začal jsem meditovat, změnil jsem svůj vztah k přírodě a usmířil jsem se s rodiči,“ vypočítává Leonard.

Léčebné účinky zajímají stále více vědců. Patří k nim i Jessica Nielsonová z Kalifornské univerzity v San Francisku. Ayahuascu začala studovat po cestě do Peru, kde viděla dvě osoby s posttraumatickým syndromem, které se po jejím pozření zřejmě uzdravily.

Jessica Nielsonová se pokouší získat od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolení pro klinické testy. Není to však snadné, ačkoli psychotropní látky, jako je extáze, jejíž základní substancí je MDMA, nebo LSD, se v psychiatrii začínají těšit jisté milosti.

Vědce ve Spojených státech brzdí zákonný rámec, ale ayahuascu zkoumají jinde, především v Brazílii, kde je legální, jakož i v dalších zemích Latinské Ameriky, jako je Mexiko, Peru či Kolumbie, a ve Španělsku, kde využívají vakua v zákonech.

Jedna studie se uskutečňuje v Brazílii na lidech trpících chronickou depresí, kteří špatně reagují na běžná antidepresiva. Předběžné výsledky jsou pozitivní.

Ayahuasca však může být nebezpečná, zvláště pro lidi užívající antidepresiva, trpící psychózou nebo srdečními problémy, pro epileptiky a astmatiky. „Musíme se ujistit, že lidé jsou fyzicky i duševně schopni ayahuascu snést,“ vysvětluje Jeff.

Popularita nápoje, který si někteří obstarávají na internetu, však také přitahuje šarlatány a může dojít k dramatickým situacím. Droga totiž sice vyvolává euforii, ale někdy také deprese a paranoidní výbuchy či záchvaty paniky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?