AFP: Škola bojových umění zbavuje závislosti na videohrách

28. 2. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladá Vietnamka Tran Nguyen Nhat An trávila až 18 hodin denně přilepená k počítači, až ji její rodiče svěřili škole, která se specializuje na odvykání závislostí tak, že spojuje železnou kázeň s bojovým uměním. Píše o tom agentura AFP.


Když šestnáctiletá dívka loni v říjnu nastoupila do tohoto zařízení, musela se podrobit novým pravidlům, počínaje tím, že musela odevzdat svůj mobilní telefon. Pak si dívka, která vysedávala celé noci u videoher, musela zvyknout vstávat každý den v půl šesté ráno.

Poté se musela učit vietnamskému bojovému umění vovinam, které vyžaduje velkou fyzickou, ale i emocionální kontrolu. To jsou vlastnosti, které se u svých žáků snaží vypěstovat profesoři školy na předměstí Ho Či Minova Města, ekonomické metropole Vietnamu.

Závislost na videohrách, která je problémem světového veřejného zdraví, brzy uzná jako chorobu Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zároveň však jsou stoupenci zařazení eSportu, čili videoher, na olympijské hry, bráni stále vážněji. Tato myšlenka ovšem protiřečí filozofii vietnamské školy pro odvykání závislosti na hrách, která vychází z tradiční tělesné aktivity.

Tran Nguyen Nhat An si po několika těžkých týdnech, kdy si odvykala videohrám, ale také alkoholu, nakonec zvykla.

„Dříve jsem smutně vysedávala ve svém pokoji. Nevykonávala jsem žádnou fyzickou činnost, s nikým jsem nemluvila. Tady mohu mluvit s mnoha lidmi,“ říká.

Institut pro rozvoj umění vovinam a sportu (IVS) má ve svém kampusu na 300 dětí a dospívajících a v pěti dalších kampusech po zemi je umístěno téměř tisíc mladých lidí ve věku od třinácti do devatenácti let. Někteří z nich měli problémy s alkoholem nebo se vzpouzeli rodičovské autoritě. Mnozí jsou závislí na videohrách.

Závislost na videohrách je jevem, který znepokojuje komunistický režim v zemi, kde je více než polovina obyvatelstva mladší třiceti let.

Miliony mladých lidí jako je Tran Nguyen Nhat An tráví čas ve svém pokoji před počítačem nebo v hernách, které jsou populární nejen ve Vietnamu, ale v celé Asii.

Tento svět se jí zdá být vzdálený. Několikrát denně se na čerstvém vzduchu věnuje umění vovinam. „Cvičím a moje zdraví se zlepšuje,“ ujišťuje dívka, která se videohry nedotkla od svého vstupu na tuto školu a začala horlivě studovat.

Kampusy IVS založil v roce 2009 mistr bojových umění Pham Quang Long. Zástupce ředitele IVS v Ho Či Minově Městě Dang Le Anh říká, že heslem školy je disciplína.

„Žáci musejí překonat své osobní problémy praktikováním bojových umění. To je zbavuje jejich starých návyků a lenosti,“ vysvětluje Dang Le Anh po ranní cvičení vovinam, které má blízko ke kung-fu.

Další student Nguyen Quang Hieu ujišťuje, že provozování tohoto bojového umění změnil jeho život. „Vedu nyní spořádaný život a poslouchám rodiče. Vzdal jsem se her a stal jsem se jiným člověkem,“ říká mladík, který přirovnává IVS k armádě.

Jiní studenti zase zdůrazňují, jak jsou učitelé přísní.

Dětský psychiatr Lam Hieu Minh se ve své praxi setkává s mnoha nezletilci závislými na videohrách. Ti trpí úzkostmi, poruchami pozornosti, ale také poruchami příjmu potravy či depresemi.

„Fyzické aktivity, jako jsou bojová umění, jsou pro děti velmi vhodné. Pomáhají jim bavit se zdravým způsobem a navazovat přátelství,“ zdůrazňuje.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?