AFP: V Kanadě se teď smí konopí pěstovat už jen ve velkém

21. 2. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Chuck Rifici pěstuje konopí v objektu bývalé čokoládovny uprostřed kanadského venkova asi hodinu cesty od Ottawy. Úřady ho zaregistrovaly jako oficiálního dodavatele a Rifici má velké plány. Jeho zatím malý podnik Tweed Inc. funguje už pod novou legislativou, která začne platit v dubnu a která zakazuje pěstování konopí soukromníkům v malém množství pro osobní spotřebu. Místo toho zvýhodňuje pěstění ve velkém ve sklenících, píše agentura AFP.


Tweed je jedním ze šesti podniků s vládní licencí a brzy bude první společnost svého druhu obchodovaná na burze. Sbírá zakázky prvních kupců na zboží, jež se má prodávat v přepočtu za 82 až 220 korun za gram. Tweed hodlá každé dva měsíce vyprodukovat 50 až 100 kilogramů konopí a doufá, že brzy dosáhne roční kvóty stanovené na 15 tun.

Prozatím ve skelnících zasychá čerstvý nátěr a voda určená pro hydroponické pěstování čeká v kádích, v nichž se ještě nedávno skladoval cukr na čokoládové sladkosti.

Posekané a vysušené konopí bude uskladněno v sejfu, z něhož ho pak v zabezpečených balících rozvezou distribuční firmy. Hodnota obsahu sejfu, nacházejícího se hned naproti místnímu poštovnímu úřadu, může snadno dosáhnout 150 milionů dolarů. Celý objekt pěstírny sledují kamery, zaměstnanci se musejí při přechodu z jednotlivých místností prokazovat identifikační kartou.

„Je to jako pěstovat něco uvnitř banky,“ žertuje Rifici. Banka ano, ale v tropech, protože uvnitř prý bude „záře jako ze slunce“. Majitel ukazuje řady lamp o celkové síle 40.000 wattů. Zaměstnanci budou muset být vybaveni slunečními brýlemi a ochranným oděvem, aby se zabránilo popáleninám.

Kanada povoluje používání konopí za lékařskými účely od roku 1999. Oficiálně a s předpisem může tuto drogu konzumovat přes 37 000 Kanaďanů. Klasickým konzumentem je muž kolem čtyřicítky, který denně vykouří zhruba deset gramů. Nejprve chtěla pěstění zajistit sama vláda s pomocí 30.000 soukromníků. Místní úřady však nebyly schopné situaci kontrolovat, policie bojovala s vysokou kriminalitou.

Nová legislativa má vše zjednodušit. Ministerstvo zdravotnictví dostalo 450 žádostí o povolení pěstování ve velkém. Rifici vsadil na úspěch a myslí si, že počet „pacientů“ za deset let vzroste na 450.000.

Licence má nyní šest podniků, které budou dodávat na domácí trh, ale některé se už rozhlížejí po exportních možnostech. Anebo uzavírají smlouvy se zahraničními partnery, jakým je například Bedrogan Canada, který vznikl jako společný podnik s nizozemským pěstitelem konopí pro zdravotní účely Bedrogan.

Konzumace marihuany z jiného než zdravotního důvodu je v Kanadě zakázaná, avšak nově zaváděný systém vytváří podmínky pro produkci i distribuci konopí mimo zdravotnictví. Podle Rificiho odhadů marihuanu kouří rekreačně milion Kanaďanů. Rifici proto s nadějí naslouchá politikům, jako je liberál Justin Trudeau, který se loni vyslovil pro zrušení omezujících pravidel užívání marihuany.

V Tweedu bude pro začátek zaměstnáno 20 lidí, avšak majitel si myslí, že brzo bude schopen dát práci stovce lidí. Městečko Smiths Falls není proti, neboť uzavřením čokoládovny Hershey přišlo o práci 1700 lidí. Starosta Dennis Staples přiznává, že kdyby objekt nevzkřísil k životu Rifici, byla by továrna stržena a město by přišlo o průmyslovou aktivitu. Zato teď tu bude mít podnik s akciemi obchodovanými na burze. Vzhledem k povaze své činnosti však Tweed nemůže svou aktivitu nijak propagovat, což není pro získání investic právě výhodné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?