AFP: V zemi sumo zápasníků je obezita teoreticky nelegální

23. 11. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nazývejme ho Taró. Je to elegantní padesátník. Před několika týdny dostal e-mail oznamující, že objem jeho pasu dosahuje 86 centimetrů. Kvůli jedinému centimetru se teoreticky ocitl mimo zákon. V Japonsku, zemi sumo zápasníků, totiž zákon stanoví limity pro ženy i pro muže. Obezita je tu nelegální, píše agentura AFP.


Od roku 2008 musejí teoreticky všechny podniky a úřady měřit objem pasu svých zaměstnanců ve věku od 40 do 74 let, a to při každoroční lékařské prohlídce. Jako limit je stanoveno 85 centimetrů pro muže a 90 centimetrů pro ženy. Cílem je snížit rostoucí počty diabetiků, osob se srdečními a cévními onemocněními, s vysokým cholesterolem a krevním tlakem a v konečném důsledku snížit výdaje na zdravotnictví.

„Kdyby takový zákon platil ve Spojených státech, nebylo by tu dost věznic,“ směje se lehce přitloustlý Američan, jenž je na návštěvě Tokia.

„Tady je to spíše směšné,“ soudí Evropan přiznávající, že od té doby, co žije v Japonsku, se objem jeho břicha zmenšuje.

Japonsko je vskutku poslední zemí, kde by bylo zapotřebí zavádět zákon proti obezitě: podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří Japonci spolu s Korejci k nejméně tlustým národům na světě.

Nicméně podle nedávné studie ministerstva zdravotnictví za posledních 15 let tu nadváha a obezita rostou, zejména mezi mladými muži. V roce 1997 bylo obézních 23,3 procenta Japonců starších dvaceti let, zatímco v roce 2007 to bylo již 30,4 procenta. U žen je tato tendence spíše stabilní, podíl obézních žen se stále pohybuje kolem 20 procent.

Taróvi bylo v e-mailu doporučeno, aby více sportoval, jedl zdravě a vůbec si osvojil zdravý životní styl. Zároveň byl varován, že nesníží-li se do příští lékařské prohlídky objem jeho pasu o onen nadbytečný centimetr, předvolá si jej vedení podniku.

Tlak je vyvíjen především na podniky: cílem vytyčeným v roce 2008 je, aby během čtyř let snížily počet zaměstnanců s nadváhou o deset procent a do roku 2015 o 25 procent, jinak jim hrozí pokuty.

V poslední době se však zdá, že objem pasu nebude nedotknutelným kritériem. „Diskutujeme o nových normách, protože se podle nedávného průzkumu ukázalo, že vztah mezi tloušťkou a kardiovaskulárními nemocemi není tak jednoznačný,“ uvedl jeden z představitelů ministerstva zdravotnictví.

Doktor Hirojuki Hajaši, od roku 2005 majitel kliniky léčící obezitu v Tokiu, si mne ruce: jeho zařízení přijímá 600 pacientů měsíčně, především ženy.

„Ano, nadváha je stále častější,“ konstatuje lékař. Podle něho to začalo po druhé světové válce, s příchodem Američanů a jejich „zbraněmi masového trávení“, hamburgery a slazenými nápoji.

Právě na jihojaponském ostrově Okinawa, kde je obrovská americká základna, je nejvíce lidí s nadváhou.

Doktor Hajaši rozhodně v zákon proti obezitě nevěří. „Je to krach. Podle ministerstva zdravotnictví se jen 43,3 procenta z 52 milionů Japonců, jichž se týká, podrobuje každoročním prohlídkám a jen 12,3 procenta lidí se řídí lékařskými doporučeními,“ říká.

Jak však vysvětlit, že přes obrovské množství potravy, které zkonzumují, pivo a další kaloricky vydatné nápoje, které se prodávají na každém rohu, zůstává většina Japonců dosud štíhlá?

Podle dietetiků je to tím, že jedí hodně ryby a rýži a zelený čaj jim pomáhá spalovat tuky. Přispívá k tomu i používání hůlek místo příborů, takže Japonci jedí pomalu a dříve mají pocit sytosti.

Obezita se však stala pro reklamu výnosnou: nabízejí se různé zázračné prostředky na snižování přebytečných kilogramů, na bázi rostlin, korýšů či rajčat. V únoru totiž univerzitní tým z Tokia zjistil, že rajčata obsahují látky vhodné k boji proti metabolickým poruchám a proti tukům. Od začátku roku se tak prodej rajčatového džusu v zemi zdvojnásobil.

Na klinice doktora Hajašiho je třeba počítat s tím, že vás shození deseti kilogramů za tři měsíce přijde v přepočtu na 125.000 Kč. Lékař o svém ročním obratu mlčí. Je to jediná věc, která u něho smí tloustnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?