Američané a Britové prý konzumují stále větší porce jídla

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze studie zveřejněné v časopise amerického lékařského svazu vyplývá, že Američané v letech 1977-1996 bez přestání zvyšují konzumaci zákusků, slaných pochutin, hamburgerů, sladkých nápojů a mexických jídel. Největší porce jsou...


WASHINGTON/LONDÝN - Američané konzumují stále větší porce jídla, a to nejen v restauracích rychlého občerstvení, ale i doma. Výsledkem je, že 60 procent Američanů má nadváhu a stále víc jich trpí cukrovkou. V Británii to není o moc lepší a zdravotníci jsou odhodláni přimět potravinářský průmysl, aby přestal občany svádět ke konzumaci důmyslnými slevami a prodejem „dvou kusů za cenu jednoho“.

Ze studie zveřejněné v časopise amerického lékařského svazu vyplývá, že Američané v letech 1977-1996 bez přestání zvyšují konzumaci zákusků, slaných pochutin, hamburgerů, sladkých nápojů a mexických jídel. Největší porce jsou prý podávány v bufetech, nejmenší v klasických restauracích.

Američané se stále víc potýkají s obezitou a cukrovkou. K horšícím se stravovacím návykům se připojuje rostoucí neochota k pohybu, což zvyšuje také riziko kardiovaskulárního onemocnění.

S podobnými problémy se potýká i Británie. Malcolm Law z londýnského Wolfsonova ústavu je odhodlán přimět lidi zlepšit stravovací návyky a chce o pomoc požádat potravinářské podniky. Měly by podle něj začít prodávat menší porce, přestat s nabídkami výhodných slev a omezit obsah soli a tuku v produktech. Výrobce je podle něj třeba donutit změnit postupy podobně, jak se podařilo donutit cigaretové koncerny omezit množství dehtu v cigaretách.

Profesorka Christine Williamsová z univerzity v Readingu upozorňuje, že se lidé stále přejídají přesolenými potravinami s vysokým obsahem nasycených tuků a ignorují doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. Problém spatřuje v tom, že 60 procent zkonzumovaného jídla je snědeno v restauracích, mimo domov.

Je sice pravda, že v Británii za minulých 20 let ubylo pacientů se srdečními chorobami, ale podle Lawa je to především výsledek zdokonalujících se léčebných postupů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?