Americké nemocnice se potýkají s nedostatkem léků

2. 2. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké nemocnice se potýkají s nedostatkem některých léků používaných například při léčbě rakoviny a dalších vážných nemocí. Musejí je tak obtížně shánět nebo hledat alternativy.


Může za to například konsolidace farmaceutického průmyslu v posledních letech. Některé generické léky, tedy léky s prošlou patentovou ochranou, vyrábí jen jedna nebo dvě firmy a nestačí jim výrobní kapacity. Na vině jsou třeba i přísnější předpisy pro léky. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) loni zaznamenal 178 případů nedostatků léků oproti 157 předloni a 55 před pěti lety. „Situace je podle nás téměř krizová,“ uvedla Bona Benjaminová, která vede oborovou organizaci farmaceutů.

FDA již podnikl některé kroky, kterými se snaží vyrovnat s nedostatkem léků. Loni například umožnil z Evropy dovážet sedativum, které ve Spojených státech nemělo dokončený schvalovací proces. Reagoval tak nedostatek anestetika propofol, které je známé jako lék, jímž se zřejmě v roce 2009 předávkoval zpěvák Michael Jackson.

Stejně tak FDA povolila dovážet z Británie antivirotikum foscarnet, které se podle amerického listu někdy používá po transplantacích orgánů. „Léky, které šlo v roce 2010 špatně sehnat, patří mezi ty, pro něž není adekvátní náhrada,“ uvedla Valerie Jenenová, která má v FDA na starost nedostatek léků. Samotné firmy za příčiny nepříznivého stavu označují přísná pravidla FDA pro výrobu léků a nedostatek některých látek používaných při výrobě na trhu.

Situace už začala znepokojovat některé americké zákonodárce. Například demokratická senátorka Amy Klobucharová hodlá předložit návrh zákona, který by farmaceutickým firmám uložil povinnost kontaktovat FDA okamžitě, jakmile zjistí problémy s dodávkou některých léků. Agentura by tak měla více času najít jiné výrobce.

Nedostatky některých léků přitom ohrožují pacienty. Zářijový výzkum neziskové organizace Safe Medication Practices odhalil více než 1000 chyb, rizikových situací a nepříznivých výsledků léčby, za něž mohly chybějící léky. Nejméně dva pacienti zemřeli, když chybně dostali lék na bolest hydromorfon ve stejné dávce, jaká se předepisuje u tehdy nedostupného morfinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?