Americké ženy dostávají před interrupcí zavádějící varování o riziku rakoviny

10. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy, které chtějí podstoupit interrupci v amerických státech Mississippi, Texas, Louisiana a Kansas, jsou varovány, že se vystavují většímu riziku karcinomu prsu. Každá žena před zákrokem musí písemně souhlasit s tím, že si je tohoto faktu vědoma. Dosavadní studie přitom podobnou souvislost nezjistily...


Ženy, které chtějí podstoupit interrupci v amerických státech Mississippi, Texas, Louisiana a Kansas, jsou varovány, že se vystavují většímu riziku karcinomu prsu. Každá žena před zákrokem musí písemně souhlasit s tím, že si je tohoto faktu vědoma.

Odborníci přitom poukazují na to, že tyto informace jsou zavádějící – několik na sobě nezávislých studií souvislost mezi podstoupením interrupce a zvýšeným rizikem karcinomu prsu vyvrátilo.

Legislativa, která by ukládala povinnost o tomto údajném rizku informovat, byla zavedena v dalších čtrnácti amerických státech. Informuje o tom agentura AP.

„Podle mého názoru je taková informace zavádějící a určitě ovlivní rozhodnutí některých žen interrupci podstoupit,“ uvedla Vanessa Cullinsová, viceprezidentka pro lékařské záležitosti organizace Planned Parenthood Federation of America.

„Ženy, které se s takovými informacemi setkají, budou mít pocity viny a strachu,“ dodala Cullinsová.

Studie souvislost nepotvrdily

Zhruba před rokem se skupina vědců rozhodla znovu prošetřit otázku vztahu mezi interrupcí a zvýšeným rizikem onkologických onemocnění.

Došla k závěru, že podobná souvislost neexistuje. Potvrdily to také výsledky studií, které otiskly časopisy Lancet a British Medical Journal.

Navzdory těmto výzkumům však některé organizace tyto mylné informace nadále používají.

„Chceme před tímto rizikem varovat každou ženu, která se k podobnému kroku odhodlá,“ říká Karen Malecová, prezidentka organizace proti potratům Coalition on Abortion/Breast Cancer.

Situace v jednotlivých státech

Některé státy USA mají ze zákona povinnost o tomto riziku ženy informovat (Texas, Mississippi), ve státech Kansas a Louisiana vydávají zdravotnické instituce tato varování dobrovolně.

Podobnou praxi vyžaduje také zákon ve státě Minnesota – tamní ministerstvo zdravotnictví je povinno zveřejnit tuto informaci na svých webových stránkách.

Varování by měly vydávat také úřady v Montaně. Zdejší resort zdravotnictví však od tohoto požadavku upustil poté, co se proti němu postavila lékařská veřejnost.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?