AP: Boj s epidemií spalniček se v Itálii přesunul do politiky

5. 3. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Boj s epidemií spalniček se v Itálii přesunul z ordinací do předvolebních debat. Podle agentury AP země čelí nejhorší epidemii spalniček za posledních několik let. Loni bylo v zemi nahlášeno až šestkrát více případů onemocnění než v roce předešlém a jejich celkový počet představoval až čtvrtinu případů nakažených z celé Evropy.


Italská vláda loni v červenci schválila povinné očkování dětí proti spalničkám a dalším devíti chorobám. Rozhodnutí, které už dříve rozdělovalo italskou společnost, se nyní stalo předmětem i předvolebních debat. Zdravotníci se proto obávají, že malé, zato hlasité hnutí proti masové prevenci získalo díky blížícím se volbám druhý dech. Mnoho prominentních politiků totiž bezpečnost očkování zpochybňuje a odmítá i povinnou vakcinaci.

„Politici by neměli vstupovat do otázek týkajících se zdraví, jinak budeme debatovat i o užití antibiotik proti infekcím,“ říká lékař Roberto Ieraci, který má na starost koordinaci očkování v jednom z římských okrsků. „Aby bylo jasno: vakcíny zachraňují životy, zlepšují kvalitu života a snižují náklady na zdravotní péči pro jednotlivce i společnost,“ dodává.

Italští odborníci nyní ostře vystupují zejména proti populistickým politikům, kteří zastávají v předvolebních debatách skeptické postoje vůči povinnému očkování. Mnozí z nich přitom ostře kritizují nové nařízení, které zavazuje rodiče, aby své děti v předškolním věku nechali očkovat proti deseti onemocněním včetně zánětu mozkových blan, tetanu, dětské obrně nebo černému kašli.

Heslo „Vakcíny ano, povinnost ne“ se stalo doslova mantrou šéfa pravicové Ligy severu Mattea Salviniho. Strana v nadcházejících volbách kandiduje v koalici se stranou Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

Zákon má vstoupit v platnost v březnu a rodičům, kteří své potomky očkovat nenechají, hrozí správní pokuta až 500 eur (zhruba 12.700 korun). Neočkované děti přitom mohou být vyloučeny z veřejných škol a předškolních zařízení.

Italský parlament loni nové nařízení schválil i přes odpor Ligy severu a populistického Hnutí pěti hvězd (M5S), které zdůrazňuje především možné nežádoucí účinky vakcinace. Kandidátka za M5S v regionu Benátsko Sara Cunialová vakcíny v předvolebních debatách označila za genocidu.

Italská ministryně zdravotnictví a autorka zákona Beatrice Lorenzinová však takové tvrzení odmítla a zákon během předvolební kampaně obhajovala. „Až přehnané očkování? A kdo o tom rozhoduje? Salvini? Pojďme nechat otce a matky dělat jejich práci, lékaře jejich a politici ať jdou stranou a přestanou mluvit do věcí, kterým nerozumí,“ cituje AP političku.

Podíl dvouletých dětí, které jsou očkované proti spalničkám, se v Itálii v roce 2015 snížil z více než 90 procent na 80 procent. Nízká proočkovanost tak vytvořila podmínky, které loni vedly k více než 5000 případů onemocnění spalničkami a čtyřem smrtím. Většímu šíření infekce přitom brání zejména takzvaná kolektivní imunita, která však vzniká při přibližně 95procentní proočkovanosti.

Počet případů onemocnění spalničkami se loni v Evropě oproti předešlému roku zvýšil až trojnásobně. Na výrazném nárůstu se podílely především epidemie v Rumunsku, Itálii, Řecku a Německu.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?