Arabské nálety v Jemenu zničily nemocnici Lékařů bez hranic

29. 10. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva letecké údery, které podnikly letouny arabské koalice útočící na šíitské rebely, zničily v jemenské provincii Saada malé zdravotnické zařízení provozované mezinárodní humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF).


Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na prohlášení MSF. Podle šéfa Lékařů bez hranic v Jemenu jde o válečný zločin, koalice prý měla k dispozici údaje o poloze nemocnice. Rijád se ale brání s tím, že jeho letadla nemocnici nebombardovala.

První nálet přišel v pondělí ve 23:00 místního času (21:00 SEČ) a zasáhl administrativní část jedné z budov. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl. O deset minut později zasáhl hlavní budovu nemocnice druhý nálet, asi 12 zaměstnanců a pacientů se ale podařilo evakuovat. „Budovy jsou kompletně zničené,“ uvedl šéf jemenské pobočky Lékařů bez hranic Hassan Boucenine. Dva zaměstnanci utrpěli lehká zranění. Provincie Saada leží na severu země a je hlavní baštou povstalců.

„Mohlo jít o omyl, ale to, že k tomu došlo, je válečný zločin. Není důvod mířit na nemocnici. Poskytli jsme koalici všechny nezbytné informace o poloze zařízení asi před dvěma týdny,“ dodal Boucenine. Jedna ze střel prý zasáhla i tu část budovy, kde se nacházela porodnice. Nemocnice provozovaná MSF se nedávno stala terčem tentokrát amerického náletu i v Afghánistánu, zahynulo nejméně 30 lidí.

Na dotaz agentury Reuters, zda koaliční letouny zasáhly nemocnici, saúdskoarabský generál Ahmad Assarí odpověděl stručně: „V žádném případě.“ Spojenecká letadla podle něj operují v provincii Saada, nikoli však v oblasti, kde se nachází zdravotnické zařízení. Na otázku, co tedy způsobilo výbuch, odvětil: „To bez vyšetřování nedokážeme říci.“

Nálet odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Generální tajemník vyzývá k rychlému, účinnému a nestrannému vyšetření s cílem zjistit, kdo je za to zodpovědný,“ uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric. „Veškeré strany konfliktu v Jemenu vyzývá, aby okamžitě zastavily veškeré operace, včetně leteckých úderů,“ dodal. Nemocnici podle něj provozovala organizace Lékaři bez hranic spolu s Dětským fondem OSN (UNICEF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). UNICEF ve svém prohlášení uvedl, že nemocnice v Saada byla od března již 39. zasaženým zdravotnickým zařízením v Jemenu.

Šíitští rebelové loni v září obsadili jemenskou metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země. V březnu do bojů na straně vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího vstoupila koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Aden už jemenská vláda získala zpět a nyní se snaží postupovat severním směrem, tedy na Táizz a Saná. Podle OSN si boje od března vyžádaly již nejméně 2615 obětí.

I přesto, že se v zemi odehrávají tvrdé boje, i nadále tam míří tisíce většinou ekonomických migrantů z jiných států. Od konce března prý do Jemenu uprchlo přes 35.000 osob zejména z Etiopie a Somálska. Více než 121.000 lidí pak za stejné období naopak uteklo z Jemenu do některé ze sousedního zemí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Další 2,3 miliony obyvatel Jemenu, což je asi jedna desetina populace, se kvůli vyhrocení násilností staly takzvanými vnitřními uprchlíky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?