Bhútán se stane první zemí na světě, která zcela zakáže prodej tabáku

16. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Himálajské království Bhútán se 17. prosince stane první zemí na světě, kde bude zcela zakázán prodej tabákových výrobků. Zákon zamezující prodeji tabákových produktů přijal bhútánský parlament v červenci. Ty, kdo budou přistiženi při prodeji tabáku v Bhútánu po zmíněném datu, čeká pokuta...


THIMPHU - Himálajské království Bhútán se 17. prosince stane první zemí na světě, kde bude zcela zakázán prodej tabákových výrobků. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na bhútánské oficiální zdroje.

Bhútánské ministerstvo obchodu a průmyslu vyzvalo obchody, hotely, restaurace a bary, aby do 17. prosince vyprodaly své zásoby tabáku. Tato výzva se v podstatě vztahuje jen na příslušné podniky v metropoli Thimphu, protože ve zbytku země zákaz platí již od léta.

Zákon zamezující prodeji tabákových produktů přijal bhútánský parlament v červenci. Jeho součástí je také zavedení stoprocentní daně na dovážené cigarety určené pro osobní potřebu.

Ty, kdo budou přistiženi při prodeji tabáku v Bhútánu po zmíněném datu, čeká pokuta ve výši 225 dolarů. Průměrná měsíční mzda se přitom v tomto buddhistickém státě se 734.000 obyvateli vklíněném mezi Indií a Čínou pohybuje kolem 16 dolarů, píše agentura AFP.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?