Bill Gates dal na boj proti malárii 168 milionů dolarů

23. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadace Billa a Melindy Gatesových věnovala 168 milionů dolarů na boj proti malárii, která v Africe zabije více než milion lidí ročně. Peníze půjdou především na prevenci u dětí a na vývoj nových očkovacích látek a léků...


Rezistence parazitů

Lékaři varují, že malárie se nyní po dvaceti opět na vzestupu. Důvodem je rostoucí rezistence parazitů na již vyvinuté léky. Odborníci odhadují, že v některých oblastech je rezistentní vůči nejlevnějšímu antimalariku Chloroquin až 80 procent plasmodií. V současné době sice existují i účinnější léky, ale většina Afričanů si je z finančních důvodů nemůže dovolit.

Šéf firmy Microsoft vyzval svět, aby zesílil své úsilí v boji proti této nemoci. „Malárie je jednou z hlavních překážek ekonomického rozvoje Afriky. Odčerpává peníze ze státního rozpočtu a prohlubuje chudobu na tomto kontinentu,“ uvedl Gates při své návštěvě Mosambiku. Právě tato země patří k zemím s největším výskytem tohoto onemocnění.

Na následky malárie zemře každý den kolem 3000 dětí na světě, ročně přes milion lidí. Kvůli této nemoci přichází rozpočet afrických zemí o 12 miliard dolarů ročně. Na léčbu malárie přitom padne 40 procent rozpočtu na zdravotnictví v Africe.

Největší naděje: vývoj účinných vakcín

Boj proti malárii se v současnosti soustřeďuje především do vývoje účinných vakcín. Dosud nejúčinnějším preventivním prostředkem proti malárii se má stát speciální očkovací látka britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline. Počátkem července ji začali lékaři klinicky ověřovat na dvou tisících afrických dětech ve věku od jednoho do čtyř let.

Nedávné zkoušky potvrdily, že nová očkovací látka RTS,S/AS02 bezpečně a spolehlivě působí na dospělé lidi.

Zdravotníci chtějí děti sledovat osmnáct měsíců, což je podstatně déle než při předchozích krátkodobých testech.

Odborníci nicméně připomínají, že pokud zkoušky úspěšně proběhnou, nová očkovací látka bude celosvětově dostupná až za dalších pět až osm let.


TŘI GRANTY NADACE BILLA A MELINDY GATESOVÝCH
28 milionů dolarů na pětiletý výzkum nové preventivní strategie, takzvané intermitující preventivní péče u dětí (IPTi). Ta spočívá ve využívání existujících léků proti malárii, jejichž aplikací lze výrazně snížit počet dětí, které onemocní akutní formou malárie. V rámci tohoto programu je dětem v prvním roce života třikrát aplikováno antimalarikum. Studie z roku 2001 ukázala, že tento intervenční program snížil výskyt malárie u dětí v předškolním věku o 59 procent.
40 milionů na nové léky. Tyto prostředky půjdou na boj proti šíření rezistentní formy malárie. Finanční prostředky získá společnost Medicines for Malaria Ventures se sídlem v Ženevě, která se zabývá objevem, vývojem a dodáváním nových léků proti malárii. MMV v současnosti pracuje na 21 vývojových projektech.
100 milionů dolarů na vývoj očkovacích látek. Z této části grantu bude po dobu čtyř let čerpat organizace Malaria Vaccine Iniciative (MVI) na pokračování celkem 15 slibných projektů ve vývoji účinných vakcín.

foto: Reuters

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 22.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?