Bitvy o trh s léky budou velice tvrdé

27. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská farmaceutická lobby požaduje od vlád zemí Evropské unie větší ochranu pro vlastní zájmy. Čeští diplomaté vylučují, že by přístupová smlouva mohla jít ve stanovení povinností pro kandidáty dál, než se už s Bruselem vyjednalo...


v dané kapitole.

Brusel/Bruggy - Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) se obává, aby rozšíření EU dále nezhoršilo již tak dramatickou ztrátu konkurenceschopnosti výrobců léčiv v zemích patnáctky. Nůžky se rozevírají zejména vůči USA. Doporučuje proto, aby se do budoucích přístupových smluv se státy typu České republiky „výslovně zakotvil zákaz stávajících paralelních dovozů“. Na závěr třídenní výroční konference EFPIA v belgických Brugách to včera řekl Frank Morich z německé společnosti Bayer AG.

Argumentoval zejména tím, že jen výzkum a vývoj pro nový druh léku přijde na 800 miliónů eur. Celkově do inovací farmaceutické firmy v EU investují ročně 18,8 miliardy eur a zajišťují pracovní příležitosti pro 88 000 vysoce kvalifikovaných osob.

EFPIA vidí v rozšíření šance na další zvýšení aktivního salda v obchodování s léky, které činí 28 miliard eur ročně. „V zemích střední a východní Evropy se pozvedne kvalita zdravotní péče a všichni tamní občané získají přístup k nejnovějším druhům léků,“ prohlásil Morich. Požadoval ale, aby se zároveň u budoucích nových členů EU zlepšilo ekonomické a právní prostředí. Citoval z čerstvých analýz EFPIA, podle nichž jsou výdaje u kandidátů na zdravotnictví výrazně nižší než v dnešní unii. Varoval, že se v našem regionu znovu po letech šíří tuberkulóza. „Tato nemoc nezná hranice - a nerespektuje výsledky negociací o podmínkách členství,“ dodal ironicky.

Předseda českého Úřadu průmyslového vlastnictví Karek Čada, jenž se konference v Brugách zúčastnil, řekl HN: „U ochrany patentů není ani v EU vše ideální a jsou velké rozdíly mezi členskými státy. Československo naproti tomu zavedlo evropské standardy již k 1. lednu 1991. A kapitolu o právu obchodních společností, jež o těchto otázkách pojednává, Česká republika s Bruselem předběžně uzavřela.“

České diplomatické zdroje v Bruselu na dotaz HN zcela vyloučily možnost, že by se kapitola znovu otevřela. Už vůbec ne proto, aby se vyhovělo přáním, která zazněla od farmaceutické lobby v Brugách. Evropská komise pracuje na konečném právním textu přístupových smluv, a tam bude záležet na každé formulaci a každém slově.

„Vidím v tom snahu průmyslových kruhů, aby jim maximální patentová ochrana zajistila ochranu obchodních zájmů co nejdéle. A zároveň, aby se tzv. generičtí výrobci léků nedostali příliš brzy k medikamentům, na něž se patenty už nevztahují. Většina českých podniků v tomto oboru je pak vyrábí mnohem levněji, protože nemusí nést náklady na drahý výzkum a vývoj,“ prohlásil Čada pro náš list.

Rubem problému jsou paralelní exporty, kdy se nakupují nové léky, které jsou třeba v Německu prodejné za 100 eur, přičemž se týž produkt vyváží do ČR za polovinu. Při reexportu do Německa za řekněme 80 eur, se na tom dá vydělat.

Čada také varoval před rizikem, že když se nebudou pravidla o průmyslovém a duchovním vlastnictví dodržovat, pacienti by u nás nemuseli nejnovější léky vůbec dostat.

Náklady na vývoj léčiv musí odrážet jejich ceny

Lukas Pfister, ředitel pro střední a východní Evropu firmy Merck Sharp & Dohme, řekl HN:

Obavy, že někdo českým pacientům upře přístup k nejnovějším lékům ze zemí Evropské unie či Švýcarska jen z formálních příčin považuje Lukas Pfister, rakouský odborník ve farmaceutickém průmyslu, za nepodložené. „Avšak i nemocní se musejí finančně podílet na vývoji nových a účinnějších medikamentů. Byť jen desetikorunou či dvacetikorunou,“ řekl včera v Bruggách v rozhovoru pro HN.

hn: V čem by podle vás čeští výrobci léků měli změnit kurs po vstupu země do EU?

Musejí si, myslím, hlavně udělat jasno v tom, že se nedá pokročit k modernímu evropskému systému tak, že budu šetřit na investicích do know-how. Jen abych mohl starší druhy léků v zájmu dobrých zisků prodávat hluboce pod cenou.

hn: Jak se díváte na dosavadní postup české vlády v této věci?

Česko je ve srovnání s jinými kandidáty hodně daleko v harmonizaci s unijním právem. Někdy mi jen chybí logika v tom, podle čeho úředníci v Praze sestavují seznamy medikamentů, závazné pro lékaře. A dlouho trvá i povolování nových léčiv.

hn: Existuje v našem regionu dost potenciálu pro výzkum a vývoj nových léků?

Ano. A proto u vás verbujeme chytré hlavy. Existující potenciál chceme maximálně využít, když je domácí firmy kvůli rychlejšímu byznysu nechávají ladem.

Josef Veselý, Hospodářské noviny, 27.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?